fbpx

Kürtőssütő Kismestereket keresünk


A 2. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján fontos szerepet kapnak a gyerekek. Az édes ízek sétányának kínálata és a kürtőskalácsos standok mellett szombaton és vasárnap is több gyerekfoglalkozás zajlik, valamint koncertre is várják a kicsiket.

Szombaton a Korzón A kalásztól a kalácsig címen zajlanak a gyerekfoglalkozások. A Kovászna Megyei Művelődési Központ a Bodvaj Egyesülettel közösen tanítja a gyerekeket, hogyan kell a kürtőskalácsot elkészíteni, az interaktív foglalkozások során a kicsik megismerkednek a kalásszal, megtanulják, hogyan lesz a gabonából liszt, abból hogyan gyúrják meg a kelt tésztát és hogyan sül a kürtőskalács. A kalász meséjére felfűzve, tematikus foglalkozások során próbálhatják ki a kürtőskalács sütést, azok a gyerekek pedig, akik el is készítik a saját kürtősüket, megkapják a Kürtőssütő Kismester címet. A program óránként indul, 11 és 19 óra között összesen hat turnusban fogadják a résztvevőket, jelentkezni a helyszínen kell. Nagymama kürtősreceptjét is keresik, ugyanis hagyományos, családi kürtőskalács receptek összegyűjtését is célul tűzték ki a művelődési központ munkatársai. Akinek van ilyen receptje és szívesen megosztaná a nagyközönséggel és átadná a szervezőknek, a recept leírását beteheti a gyerekfoglalkozások helyszínén, az erre a célra kihelyezett ládába.

Vasárnap a gyermekfoglalkozások témája a borvíz lesz. A forrástól a korsóig címmel szervezett, interaktív program során Háromszék ásványvizeiről, gyógyforrásairól, az ehhez kötődő legendákról, mondákról tanulhatnak a gyerekek. Egykori borvizes címkéket lehet tanulmányozni, ezeken keresztül megismerni Kovászna megye fontos értékét.

Vasárnap 12 órától a színpadon a brassói Superland ajánlásával Micuța Fifi mutat be gyerekeknek szóló, zenés-táncos produkciót. Vasárnap 17 órától a magyarországi Bóbita gyerekzenekar koncertezik, az 1997-ben alakult csapat ötven perces vidám, játékos műsorral érkezik Sepsiszentgyörgyre.

 

Kürtősök vetélkedése

A 2. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján is meghatározó szerepet töltenek be a versenyek. Hargita, Maros és Kovászna megyében működő kürtőskalácssütő cégek munkatársai mérik össze tudásukat, a tét Az év székelyföldi kürtőskalácsa cím elnyerése. Szombaton hagyományos, cukormázas borítású, minimum 25 cm-es hosszúságú kürtőskalácsot kell sütniük, míg vasárnap a versenyzők fantáziája szab csak határt a kreatív kürtős összeállításának. Ugyancsak vasárnap a borvízforrással rendelkező települések csapata A legjobb borvizes palacsinta címért versengenek.

A fesztivál versenyein elkészült kürtőskalácsokat és palacsintákat hattagú zsűri értékeli. Szőcs Ilona felsőcsernátoni panzióvezető, Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró, Szász Elemer gasztroblogger, Mezey Sarolta marosvásárhelyi újságíró és Bocskor István, a csíkszentmártoni Bocskor Pékség vezetője, Farkas Ferenc, sepsiszentgyörgyi mestercukrász, a zsűri elnökének vezetésével elemzi és pontozza az ízvilágot, külalakot, elkészítési folyamatot.

Szőcs Ilona panzióvezető eredeti szakmáját tekintve pszichológus, azonban mindennapjait a felsőcsernátoni Malomkert turisztikai központ vezetése, a Háromszéki Mára Egyesület tevékenysége tölti ki, ugyanakkor a felsőcsernátoni egyházközség kántoraként is dolgozik, tiszteletesasszonyként a közösségi élet egyik kovásza.

 

 

 

Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró, a Hargita Stúdió Székely Konyha műsorának műsorvezető szerkesztője és az azonos nevű gasztrolap felelős szerkesztője, több gasztronómiai lovagrend elismert tagja, két felnőtt gyermek édesanyja. A sütés-főzés gyerekkora óta érdekli, és büszke arra, hogy olyan családban született, ahol mindenki jól süt-főz. A gasztronómia iránti érdeklődése az újságírással párhuzamosan növekedett, ugyanis hamar rájött arra, hogy kitűnő stresszoldó az esti vagy hajnali főzés a családjának.

 

 

Szász Elemér, székelyudvarhelyi gasztroblogger, valamint több gasztronómiai lovagrend tagja, két felnőtt gyerek édesapja. Tizenegy éven át pékként dolgozott, nagyon szeret főzni, igyekszik a hagyományos, még a nagyanyjától tanult régi recepteket felújítani, új recepteket készíteni, és ezeket az emberekkel megismertetni az internetes blogján, honlapján, valamint nyomtatott formában a havonta megjelenő Székely konyha gasztromagazin oldalain is.

 

 

 

Mezey Sarolta, marosvásárhelyi újságíró, a Népújság szerkesztője, aki saját receptjeiből közöl a lap gasztronómiai rovatában, továbbá kulináris rendezvényekről is rendszeresen tudósít.  A sütés-főzés családi hagyományként épült be a mindennapjaiba. Székely-mezőségi családjának legfőbb öröksége a konyhában elővarázsolt finom falatok, ami az édesanyai törődés és szeretet kifejezésének számít. Ezt a szemléletet, valamint a házias, adalékoktól mentes, néha újragondolt erdélyi ízvilágot szeretné átörökíteni és népszerűsíteni az olvasók körében is.

 

 

Bocskor István, a csíkszentmártoni Bocskor Pékség vezetője elsősorban péknek tartja magát. Az 1995-ben indított vállalkozás ma 46 családnak biztosít megélhetést és Csíkszék egyik legmodernebb pékségének számít. Az Év székelyföldi kürtőskalácsa cím odaítélését mindenképpen jó kezdeményezésnek tartja: a cégek számára azért előnyös, mert a vásárlók figyelmét ráirányítja a termékre, de a fogyasztók is nyernek, hiszen egy ilyen cím minőségibb termék előállítására ösztönzi a vállalkozót.

 

 

Farkas Ferenc mestercukrász, a zsűri elnöke húsz éve van a szakmában, a cukrászmesterség alapjait Sepsiszentgyörgyön sajátította el, majd Budapesten tökéletesítette tudását. 2010-ben a Magyar Cukrászok Ipartestületénél szerezte meg a mestercukrász, abban az évben hazaköltözött és azóta a Diószegi pékség süteményeit álmodja meg és viszi termékeinek hírét a nagyvilágba, ugyanis a Gastropan nemzetközi sütőipari, cukrászati, gasztronómiai szakmai kiállításon nem volt olyan év, hogy valamely kategóriában ne szerezzenek első vagy második helyet.

 

 

Részletes program

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

  1. szeptember 5.


vissza

Szervezők

Partnerek

Támogatók