fbpx

A kürtőskalács ünnepe Sepsiszentgyörgyön


Farkaslakiak nyerték az Év székelyföldi kürtőskalácsa – 2018 címet

A farkaslaki Kovács Kalács csapata nyerte el az Év székelyföldi kürtőskalácsa – 2018 címet a 2. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján. A Sepsiszentgyörgy főterén megszervezett gasztro-turisztikai fesztivál szombati napján hagyományosan elkészített, cukormázas kürtőskalácsok versenyeztek, a megmérettetésre 17 csapat nevezett be. A fesztivál második napja színes programot kínált, elkészült Erdély leghosszabb kürtőse, a gyerekfoglalkozásokon több mint száz kürtőssütő kismestert avattak, a ropogós kürtőskalácsoknak és egyéb finomságoknak köszönhetően egész nap teltházzal zajlott a rendezvény.

Minden bizonyára ezen a hétvégén a kürtőskalácsfesztiválon lehet kapni a legfinomabb kürtősöket, viszont a szakmai zsűri nem engedett szigorú pontozási rendszeréből, az összesített pontszámok szerint egy versenyző sem érte el az arany fokozatot. Ezüst fokozatot kapott a csíkszentmártoni Zolsport, a csíkszeredai Sánta Elemér (Parázska), a kökösi Virág Ildikó, a farkaslaki Kovács Kalács, a szentivánlaborfalvi Simon Aranka, a csatószegi Star Party, a marosvásárhelyi Lazana, a budapesti Földijó Gasztró (Vitéz kürtős – a budapesti Kürtőskalács fesztivál szervezője). Bronz fokozatot ért el a sepsiszentgyörgyi Oltisz, a csernátoni Réti Magdolna, a székelyudvarhelyi Golden Taller, a csatószegi Paty Levari, az ozsdolai Duka Enikő, a marosvásárhelyi Fejér Impex, a farkaslaki Marcsi Kürtősház. Részvételi oklevelet kapott a sepsiszentgyörgyi Nasa és a székelyudvarhelyi Gelvar.

Erős ezüst fokozatokról beszélünk, mondhatni aranyként fénylik idén”, értékelte Farkas Ferenc mestercukrász, a zsűri elnöke, ugyanakkor hozzátette, nem engednek elveikből. „Mindannyiunk közös célja, hogy ez a fesztivál arról legyen országszerte híres, hogy itt kizárólag magas minőségű kürtőskalácsokat találnak az idelátogatók, ezt próbáljuk a versenyzőkkel is elfogadtatni. Az apró részletekre kell odafigyelniük a versenyzőknek, például azt javasoljuk, hogy a mesterséges aromákat felejtsék el, mert azok nem tartoznak a mi hagyományaink közé” – értékelte a zsűrielnök.

A kürtőssütéshez kell a jó csapat

Az Év székelyföldi kürtőskalácsa – 2018 címet elnyerő farkaslaki Kovács Kalács tulajdonosa, Kovács István elmondta, több mint 13 évvel ezelőtt kezdtek el ezzel foglalkozni, közel negyven személyt foglalkoztatnak. Sikerük titka a jó csapatszellem. A nyertes csapat a Gyermelyi jóvoltából 720 kilogramm finomlisztet nyert és egyedüli székelyföldi csapatként részt vehet a budapesti Kürtőskalácsfesztiválon. Ugyanakkor a szervezők az Év székelyföldi kürtőskalácsa – 2018 cím feliratú matricákat is biztosítanak a nyertesnek.

A farkaslaki Kovács Kalács nevéhez kötődik Erdély leghosszabb kürtőskalácsának elkészítése is, első alkalommal a tavalyi kürtőskalács fesztiválon sütöttek óriáskürtőst. Idén a Diószegi Pékséggel partnerségben sütötték meg Sepsiszentgyörgy főterén a 13 kilogramm lisztből készült, 13 méter és 5 centiméter hosszú kürtőskalácsot, 13-an tekerték az ötven kürtősnek megfelelő óriáskürtőst, amely 13 perc alatt készült el.

 

Barcaság és Háromszék összetartozik

A fesztiválra egész Székelyföldről, de a szomszédos Brassó megyéből is érkeztek érdeklődők. Ígéretéhez híven ellátogatott a rendezvényre Adrian-Ioan Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke és George Scripcaru, Brassó polgármestere is, akik az óriáskürtőskalács sütésénél voltak jelen. Mindketten a háromszékiekkel kialakult jó együttműködésről beszéltek, kisebb zsákra való lisztet is hoztak a közös kürtőskalácsba annak jegyeként, hogy Barcaság és Székelyföld kiváló kapcsolatot ápol.

„Szerelemben és gasztronómiában nincsenek adminisztratív határok. Éppen ezért az a célunk, hogy Háromszék legyen Székelyföld gasztronómiai-turisztikai központja. Kovászna megyében 130 személy, illetve cég rendelkezik kürtőskalácssütő engedéllyel, ami azt jelzi, hogy kürtőskalács nagyhatalom vagyunk. Ezt a továbbiakban is tartani szeretnénk, hiszen a kürtős sütésének és forgalmazásnak erős gazdasági háttere van. Székelyföldön több mint 1000 családnak biztosít megélhetést ünnepi édességünk. A Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja több mint egy gasztro-turisztikai fesztivál, ugyanis ez a kürtőskalács ünnepe lett nemcsak Sepsiszentgyörgyön, hanem egész Székelyföldön” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kiemelve, hogy Hargita és Maros megye partnersége mellett örömmel fogadták a Brassó megyeiek felajánlását is.

A nap végén Szőcs Renáta és Alex Velea koncertezett, az est folyamán is sorok kígyóztak a kürtőskalácsot, lángost kínáló standoknál. Vasárnap a kürtőskalácssütők kreativitására kíváncsi a zsűri, a borvízforrással rendelkező települések csapatai A legjobb borvizes palacsinta címért szállnak versenybe.

 

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

  1. szeptember 8.


vissza

Szervezők

Partnerek

Támogatók