fbpx

A Fesztiválról

A székely családok ünnepi kalácsa, az erdélyi magyarság szimbóluma, hungarikum. Frissen sütve az igazi, a jó kürtőskalács kívül ropogós, belül selymesen lágy. A Kürtőskalács – édes ízek fesztiválja ezt a különleges, egyszerűségében is elegáns süteményt ünnepli, amelynek második kiadására 2018. szeptember 7-9. között újra Sepsiszentgyörgyön kerül sor.

Bár sokan meg vannak győződve, hogy ősi magyar sütemény, tulajdonképpen szász közvetítéssel került hozzánk. Édesített változata viszont magyar találmánynak számít, a 19. században terjedt el. A németek teljesen elfelejtették a dorongos süteményt, magyar nyelvterületen a Székelyföldön marad fenn, mint ünnepi sütemény, a 21. században pedig innen indult hódító útjára.

Nem könnyű megsütni, pedig nincs titkos receptje, de azt mondják, a minőségi alapanyagok mellett lélek és érzés is kell hozzá , no meg sokéves tapasztalat. Célunk, hogy idén is megtaláljuk az Év székelyföldi kürtőskalácsát, amely klasszikus receptet használ, de a hagyományos ízvilágot ötvözi a mai kor elvárásaival. Az idei fesztivál újdonsága, hogy elkészül Székelyföld kürtőskalácsa a Kovászna, Hargita és Maros megye összefogásának és együvé tartozásának jelképeként, a három megye által biztosított egy-egy zsák finomlisztből. Ünnepi sütemény a kürtőskalács, az ünnep pedig összehozza az embereket, legyen ez így az II. Kürtőskalács – édes ízek fesztiválján is.

Az eseményen megkóstolhatja a cukor ipari előállítása miatt a múlt században elterjedő kürtőskalácsot, és hát azt se feledjük, hogy ebben a korban kézzel töltötték, kukoricacsutkával dugaszolták és szekérrel vitték egészen Bécsig Háromszék legfinomabb ásványvizeit. A fesztiválon megkóstolhatja ezeket, és a borvizekkel sütött finom palacsintákat is. Emellett pedig sok érdekesség várja a kicsiket és nagyokat: gyerekprogramok, koncertek, hagyományőrző tevékenységek szerepelnek a programban.

[ Galéria ]

I. Kürtőskalács – édes ízek fesztiválja képekben

Szervező

Partnerek

Támogatók