fbpx

A Fesztiválról

A székely családok ünnepi kalácsa, az erdélyi magyarság szimbóluma, hungarikum. Frissen sütve az igazi, a jó kürtőskalács kívül ropogós, belül selymesen lágy. A Kürtőskalács – Édes Ízek Fesztiválja ezt a különleges, egyszerűségében is elegáns süteményt ünnepli 2022. szeptember 9-11  között, Sepsiszentgyörgy főtere negyedszer ad otthont a kürtőskalács fesztiválnak, ahol a térség legjobb kalácssütői mérik össze tudásukat.

Bár sokan meg vannak győződve, hogy ősi magyar sütemény, tulajdonképpen szász közvetítéssel került hozzánk. Édesített változata viszont magyar találmánynak számít, a 19. században terjedt el. A németek teljesen elfelejtették a dorongos süteményt, magyar nyelvterületen a Székelyföldön maradt fenn, mint ünnepi sütemény, innen indult hódító útjára a 21. században pedig innen indult hódító útjára.

Nem könnyű megsütni, pedig nincs titkos receptje, de azt mondják, a minőségi alapanyagok mellett lélek és érzés is kell hozzá, no meg sokéves tapasztalat. Célunk, hogy idén is megtaláljuk az Év székelyföldi kürtőskalácsát, amely klasszikus receptet használ, de a hagyományos ízvilágot ötvözi a mai kor elvárásaival.

Az idei fesztiválon is elkészül a Kárpát-medence kürtőskalácsa, melyhez Kovászna, Hargita és Maros megye, valamint Kovászna megye jelenlevő testvérmegyéi 1-1 zsák finomlisztet biztosítanak, ezzel szimbolikusan jelezve a magyarság nemzet összetartozását.

Napközben sok izgalmas programot kínálunk a kicsiknek és nagyoknak: foglalkozások, koncertek, hagyományőrző tevékenységek és természetesen finom falatok várják a nagyérdeműt

A kürtőskalács ünnepi sütemény, amely összehozza az embereket, közösségeket.
Legyen ez így az IV. Kürtőskalács – Édes Ízek Fesztiválján is!

Szervezők

Partnerek

Támogatók