fbpx

Gasztrokultúra határok nélkül


Brassóban népszerűsítették a Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválját

Az érzelmek, a kultúra, a turizmus nem ismeri az adminisztratív határokat. Barcaság és Háromszék hagyományosan jó viszonyt ápol, az együttműködésünket érdemes turisztikai síkra is kiterjeszteni, meggyőződésem, hogy Brassó megyének is előnyére válnak székely gasztro-kulturális hagyományaink. Háromszék, a Kúriák földje bekapcsolódhat a Brassó megyei turisztikai kínálatba, színesítve, kiegészítve a szomszéd térség idegenforgalmi ajánlatát” – fogalmazott Tamás Sándor a brassói Coresi Shopping Resortban megszervezett sajtótájékoztatón. A Cenk alatti városban vasárnap népzenével, néptánccal és természetesen kürtőskaláccsal népszerűsítették a sepsiszentgyörgyi Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválját, amelyre a szervezők a brassói közönséget is várják.

Örülünk, amikor itt vannak Kovászna megyei kollégáink, hiszen évek óta remekül együttműködünk. Fontos, hogy együtt gyümölcsöztessük, együtt népszerűsítsük hagyományainkat, kultúránkat. Össze vagyunk kötve, ezt nem tagadhatjuk le, éppen ezért érdemes, hogy együtt indítsunk el fejlesztési programokat, legyen szó gazdasági vagy kulturális területről” – emelte ki George Scripcaru, Brassó polgármestere.

Mi Sepsiszentgyörgyön azt valljuk, betonnal, aszfalttal nem lehet közösséget építeni. A műemlékek, emlékművek felújítása mellett közösségi és kulturális rendezvények sorát indítottuk el, köztük a Szent György Napokat vagy a Székely Vágtát. Majdnem minden hétvégén zajlik nagyobb esemény a megyeközpontban, most szeptember 7-9. között a Kürtőskalács – Édes ízek fesztiváljára várjuk Önöket, érdemes ellátogatni Sepsiszentgyörgyre, ugyanis rendkívül finom kürtőskalácsokat lehet megkóstolni, hagyományos ízvilágot és innovatív ízeket egyaránt” – emelte ki Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

Több olyan európai projektünk van, amelyek során csapatban dolgoztunk, ez is jelzi, hogy nincsenek adminisztratív határok. A sepsiszentgyörgyi és brassói önkormányzattal, Kovászna megyével együtt határozottan megfogalmaztuk, közös cél a vidombáki reptér megvalósítása. Úgy vélem, a turizmust és a kultúrát integráltan kell kezelni. Brassó megyében az idők folyamán együtt éltünk a szászokkal és magyarokkal, a szász és magyar kulturális hagyománynak köszönhetően lett sajátos és különleges a mi vidékünk. Meggyőződésem, hogy érdemes együtt népszerűsítsük térségünket, sajátosságainkat és ne tekintsünk egymásra versenytársként” – hangsúlyozta Adrian-Ioan Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke.

A sajtótájékoztatón jelenlevők megegyeztek, hogy következő évtől Maros és Hargita megye mellett Brassó megyéből is érkezik liszt, amelyből a Barcaság és Székelyföld jó együttműködését jelző kürtőskalácsot sütik meg. A brassói népszerűsítő eseményen a helyiek a csíkszeredai Parázska kürtőskalácsát kóstolhatták meg, ez a cég tavaly a bronzérmet nyerte el fesztivál versenyén.

Kovászna Megye Tanácsa a Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválját második alkalommal szervezi meg Sepsiszentgyörgy főterén. Ez alkalommal Maros, Hargita és Kovászna megyéből származó lisztből sütik meg Székelyföld kürtőskalácsát. A farkaslaki Kovács kft. és a sepsiszentgyörgyi Diószegi pékség Gyermelyi lisztből Erdély legnagyobb kürtőskalácsát készíti el, várhatóan 14 méteres lesz az óriás kürtős.

A Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján tavaly hozzávetőleg húszezren fordultak meg, sokan érkeztek a szomszédos Brassó megyéből is. A három nap alatt a helyi termelők 15 ezer kürtőskalácsot adtak el. A fesztivál kürtőskalácssütő versenyén Maros, Hargita és Kovászna megyében működő kürtőskalácssütő cégek versenyeznek az Év székelyföldi kürtőskalácsa címért.

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

  1. szeptember 2.


vissza

Szervezők

Partnerek

Támogatók