fbpx

Székelyföld egyik értéke a kürtőskalács


Eddig 18 kürtőskalácssütő csapat jelentkezett a II. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja versenyére. A tavalyi résztvevők ezúttal is beneveztek: hét Kovászna megyei, tíz Hargita megyei, és egy Maros megyei kürtőskalácssütő cég jelentkezett. Bízunk benne, hogy további csapatok kapnak kedvet a megmérettetéshez – fogalmazott Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke a szerdán tartott sajtótájékoztatón.

„Kovászna megyében 130 személy, illetve cég rendelkezik kürtőskalácssütő engedéllyel, ami azt jelzi, hogy kürtőskalács nagyhatalom vagyunk. Ezt a továbbiakban is tartani szeretnénk, hiszen a kürtősnek erős gazdasági háttere is volt és van. A háromszéki gazdasági együttműködés erősítése érdekében az eseményen, pénteken találkozót szerveznek a kürtőskalácssütőkkel és a különféle édességeket forgalmazókkal”— emelte ki Edler András György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, hozzátéve, hogy az ínyencségek sora a csoki sétánnyal egészül ki.

A fesztivál szervezői idén is folytatják a tavaly megkötött partnerséget a Gyermelyi Zrt.-vel. Marschal István, a közép-európai térség legnagyobb tésztagyártó cég romániai leányvállalatának ügyvezetője szerint fontos számukra az erdélyi piac. „Egy jó tésztához három alapvető dolog szükséges: a kiváló alapanyag, a kifogástalan technológia, és az ezt működtetni tudó emberi érték, a szakértelem.”  Mindennek köszönhető, hogy a kürtőskalácssütők előszeretettel használják az általuk előállított lisztet. 150-160 ezer kürtőskalács elkészítéséhez szükséges lisztet adnak el havonta, mondhatni a legnagyobb beszállítói a kürtős készítőknek. Szívesen támogatják az olyan helyi, gasztronómiai profilú rendezvényeket, mint a Kürtőskalács fesztivál, a Túrós Puliszka Fesztivál, vagy a Székely Ízek Gasztronómiai Fesztiválja, de a sporteseményeket is előszeretettel segítik.  A győztes csapatnak idén is egy raklap lisztet ajánl fel a Gyermelyi Zrt., emellett pedig az esemény rekordkísérletének nyertesét is támogatják.

A több éve kürtőskalácssütéshez szükséges eszközök gyártásával foglalkozó Kürtősgrill Kft. vezetője, Fejér Béla szerint ők a hagyományos, faszénen sült kürtőskalácssütést vették alapul, de ma már olyan vásárlók keresik meg őket, akik a kürtőskalácsot fagyival töltve, diabetikus változatban vagy számos más ízesítéssel árulják. Ezért tartja sikeresnek ezt az üzletet, mert mindenki beleviheti kreativitását. Ma már több mint 29 országban sütik az édességet az általuk gyártott eszközökkel.

Fazakas Gergely, a csíkszeredai székhelyű Nagymama Kürtős ügyvezetője, a tavalyi kürtőskalácssütő verseny győztese idén is készül a megmérettetésre. Elmondta, folyamatosan újraértékelődik a kürtős ezért a recepten is többször változtattak, ma már gyümölccsel, fagyival és csokival töltött finomságot is készítenek. Meglátása szerint mindig szükség van az újításra, s főként turisztikai látogatottságú helyszíneken és vásárokban értékesíthető a legjobban.

A fesztivál turisztikai vonzatának fontosságát László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke emelte ki. Véleménye szerint fontos, hogy a helyi rendezvényekre a turisták is ellátogassanak. „Azt szeretnénk, hogy ez a fesztivál a kürtőskalács ünnepe legyen és ne csak Sepsiszentgyörgyön, hanem egész Székelyföldön. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel olyan programokat állítunk össze, amelyekkel vonzóbbá és tematikussá tesszük térségünket. Kihasználva a fesztivál lehetőségét megpróbálunk minél több belföldi turistát a térségbe csalogatni, ennek egyik módja a vakációs jegyek felhasználása, amely maga után von minimum egy éjszakai itt tartózkodást, emellett pedig szorgalmazzuk, hogy a háromszéki panziók, szálláslehetőségek szabadidős programkínálatában szerepeljen a kürtőskalácssütés.”

A fesztiválon az ínyencségek mellett a szórakozásra is lesz bőven lehetőség. Szombaton Alex Velea, vasárnap pedig a Piramis együttes lép színpadra a szeptember 7-9. között Sepsiszentgyörgyön zajló eseményen.

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája
2018 augusztus 22.vissza

Szervezők

Partnerek

Támogatók