Până în prezent s-au înscris 18 echipe la concursul de preparat kürtőskalács organizat în cadrul celei de-a doua ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci. Participanţii de anul trecut s-au înscris şi anul acesta la concurs: din judeţul Covasna s-au prezentat şapte firme producătoare de kürtős, din judeţul Harghita zece şi din judeţul Mureş o firmă. Sperăm că şi altor echipe li se trezeşte interesul pentru competiţie – a spus Grüman Róbert, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc miercuri.
„În judeţul Covasna 130 de persoane, respectiv firme deţin autorizaţie pentru prepararea kürtőskalács-ului, ceea ce înseamnă că suntem o mare putere în domeniu. Dorim să menţinem în continuare acest statut, deoarece cozonacul secuiesc a avut şi are şi un fundal economic solid. În cadrul evenimentului se va organiza vineri o întâlnire cu firmele producătoare de kürtős şi distribuitorii de diferite dulciuri, în vederea consolidării cooperării economice din judeţul Covasna” – a subliniat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Edler András György, adăugând că anul acesta gama deliciilor dulci se va extinde cu o alee a ciocolatei.
Organizatorii festivalului continuă şi în acest an parteneriatul cu Gyermelyi Zrt., acord încheiat anul trecut. În opinia lui Marschal István, directorul executiv al filialei din România a celei mai mari firme producătoare de paste făinoase din spaţiul central-european, piaţa din Transilvania este importantă pentru această firmă. „Pentru o bună pastă făinoasă sunt necesare trei lucruri fundamentale: materii prime de calitate superioară, o tehnologie impecabilă şi competenţă de specialitate.” Datorită acestora, producătorii de kürtős preferă să folosească făina produsă de Gyermelyi. Firma vinde lunar o cantitate de făină necesară pentru 150-160 mii de kürtős, se poate spune că este cel mai mare furnizor pentru producătorii de kürtős. Aceasta sprijină cu plăcere evenimentele cu profil gastronomic. Pentru echipa câştigătoare, firma Gyermelyi Zrt. oferă şi anul acesta o paletă de făină.
Fejér Béla, directorul firmei Kürtősgrill, firmă producătoare de unelte pentru copt kürtőskalács, a spus că ei s-au bazat pe cozonacul tradiţional, copt pe cărbune de lemn, dar în prezent sunt contactaţi și de cumpărători care comercializează cozonaci kürtős umpluţi cu îngheţată şi kürtős în versiune dietetică sau cu alte diferite arome. Motivul pentru care Fejér consideră această afacere una de succes este acela că aici toată lumea îşi poate folosi creativitatea. În prezent, această delicatesă este preparată în peste 29 de ţări, cu uneltele produse de firma Kürtősgrill.
Directorul executiv al firmei Bunicuţa mea SRL din Miercurea Ciuc, Fazakas Gergely, câştigătorul competiţiei de anul trecut, se pregăteşte şi anul acesta pentru concurs. Acesta a afirmat că cozonacul kürtős capătă încontinuu o nouă valoare, de aceea au schimbat reţeta în mai multe rânduri, acum fac şi delicatese umplute cu fructe, îngheţată şi ciocolată. După părerea acestuia, întotdeauna este nevoie de inovare, iar aceste produse pot fi vândute cel mai bine în destinaţiile turistice frecventate şi târguri.
László Endre, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, a subliniat importanţa dimensiunii turistice a festivalului. În opinia acestuia, este important ca şi turiştii să viziteze evenimentele locale. „Am dori ca acest festival să devină o sărbătoare a kürtőskalács-ului nu doar în Sfântu Gheorghe, ci şi în întregul Ţinut Secuiesc. În colaborare cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, elaborăm programe prin intermediul cărora sporim atractivitatea regiunii noastre. Profitând de oportunitatea oferită de festival, încercăm să atragem în regiune cât mai mulţi turişti interni, una din modalitățile în acest sens fiind utilizarea voucherelor de vacanţă, care presupune o şedere minimă de o noapte şi, pe lângă acestea, încurajăm pensiunile şi furnizorii de facilităţi de cazare ca în oferta lor de programe de petrecere a timpului liber să cuprindă şi prepararea cozonacului.”
Pe lângă delicatese, publicul participant la festival va avea la dispoziţie o mulţime de posibilităţi de distracţie. Sâmbătă va urca pe scena festivalului, ce se va desfășura la Sfântu Gheorghe în perioada 7-9 septembrie, Alex Velea, iar duminică publicul va putea urmări concertul susţinut de formaţia Piramis. Detaliile evenimentului pot fi găsite pe site-ul www.kurtosfeszt.ro.
Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna
22 august 2018