fbpx

La Festivalul Deliciilor Dulci se va prepara kürtőskalács-ul Ţinutului Secuiesc


Anul acesta Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, ediţia a doua, se va desfăşura la Sfântu Gheorghe în perioada 7-9 septembrie. În cadrul conferinţei de presă care a anunţat evenimentul, organizatorii au declarat că se aşteaptă înscrierea la concurs a peste douăzeci de echipe, se va prepara kürtőskalács-ul Ţinutului Secuiesc şi că vor încheia un acord de parteneriat cu echipa Vitéz Kürtős, echipă care organizează Festivalul Kürtőskalács-ului din Budapesta.

„Cu ani în urmă am lansat evenimente de promovare și consolidare a identităţii din Ţinutul Secuiesc, am iniţiat, pe de-o parte, evenimente care prezintă Ţinutul Secuiesc ca regiune, iar pe de altă parte, am organizat evenimente care promovează particularităţile culturale secuieşti şi valorile comunitare, printre acestea se numără şi Festivalul Deliciilor Dulci” – a relatat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, potrivit căruia popularitatea kürtőskalács-ului a crescut în ultimii ani, s-a îmbunătăţit calitatea cozonacilor vândute la târguri şi, în acelaşi timp, creşte şi numărul celor pentru care prepararea şi comercializarea cozonacului secuiesc reprezintă o modalitate de trai.

Noutatea pe care o aduce ediţia din acest an a festivalului este faptul că judeţele Covasna, Mureş şi Harghita asigură organizatorilor câte un sac de făină albă din care se va prepara kürtőskalács-ul Ţinutului Secuiesc ca simbol al solidarităţii şi al comuniunii între cele trei judeţe. În acelaşi timp, există o deschidere din partea organizatorilor spre Braşov, având în vedere că anul trecut au sosit mulţi vizitatori din judeţul vecin, astfel, în acest an, festivalul va fi promovat şi în oraşul de sub Tâmpa. „Pentru titlul de cel mai bun kürtőskalács anul trecut au concurat 11 echipe, anul acesta vor putea participa douăzeci de echipe, cei care au participat anul trecut se interesează deja, sperăm că vor veni şi noi concurenţi” – a spus Grüman Róbert, vicepreşedintele CJ Covasna. Acesta a afirmat că festivalul va include atât Festivalul Aquarius – Sărbătoarea Apei Minerale, cât şi concursul de preparat clătite, dar în programul festivalului se numără şi programe pentru copii, concerte, precum şi activităţi de conservare si valorificare a tradiţiei.

Anul acesta se va încheia un acord de parteneriat cu organizatorul Festivalului Kürtőskalács-ului din Budapesta, echipa Vitéz Kürtős. Organizatorul principal, András Tünde, s-a alăturat conferinţei de presă prin Skype, a felicitat iniţiativa covăsneană, subliniind că se bucură de faptul că şi în Ţinutul Secuiesc se acordă o atenţie deosebite evenimentelor gastronomice. Organizatorii au anunţat că echipa câştigătoare a concursului de preparat kürtőskalács, organizat în cadrul festivalului din Sfântu Gheorghe, va putea participa la cea de a 6-a ediţie a Festivalului Kürtőskalács-ului din Budapesta ce va avea loc în luna octombrie.

Prima ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci nu doar că a avut succes, dar a fost peste aşteptările juriului – a spus maestrul cofetar Farkas Ferenc, preşedintele juriului. Acesta a adăugat că speră că anul acesta calitatea cozonacilor preparate pentru concurs va fi şi mai bună, deoarece anul trecut juriul a prezentat echipelor şi o evaluare, precizând acele aspecte privind materiile prime, igiena şi tehnica de coacere, cărora echipele trebuie să acorde o mai mare atenţie.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

16 august 2018

Foto: Kocsis B. Jánosînapoi

Organizatori

Parteneri

Sponsori