fbpx

Concurs

 

Programul concursului

Kürtőskalács-ul anului în Ținutul Secuiesc

(sâmbătă)

Categoria kürtőskalács tradițional

(duminică)

Ocuparea locurilor 9.00 9.00
Jurizare la fața locului 10.00 – 13.00 10.00 – 12.00
Începerea frământării 10.00 12.00
Concurs – prezentarea kürtőskalács-ului spre jurizare 14.00 14.00
Jurizare prin degustare oarbă 14.10- 16.00 14.10 – 15.00
„Contraprobă” (cumpărarea incognito a cozonacului kürtős) 10.00- 17.00 ——-
Decernarea premiilor 18.00 19.00

Competiția își propune să găsească „Kürtőskalács-ul anului în Ţinutul Secuiesc” și să premieze acel cozonac kürtős de calitate superioară și comercializat în cadrul târgului care este preparat după o rețetă tradițională, dar care îmbină gustul tradițional cu cerințele epocii noastre;

Regulamentul concursului:

Fiecare echipă înscrisă în competiție trebuie să respecte următoarele reguli:

Regulament de punctaj: pe baza unei evaluări de 15 puncte (se folosesc și zecimale).

 


Cozonac kürtős tradițional

Scopul concursului este realizarea unui cozonac kürtős cu aromă tradițională, preparat pe baza unei rețete de epocă, aleasă și publicată de către organizatori și juriu.

  • Rețeta provine din cartea de bucate (1784) a contesei Mikes Mária:

Ia cinci gălbenușuri de ouă, pune-le într-un sfert de cană de lapte călduță, și amestecă-le cu o linguriță de smântână și un pic de sare. Strecură-le în covată, mai adaugă o linguriță de drojdie, o linguriță de unt de zer, frământă-le cu făină bună un aluat ușor, până când nu ți se mai lipește de mână. După ce nu mai adaugi făină, mai pune o linguriță de unt, freacă-l și frământă-l bine. Pune aluatul la dospit, dar nu prea mult, pentru că aluatul se va rupe, dar nici să nu rămână nedospit. Rupe-l în bucăți pe un fund de lemn și lasă-l un pic la odihnă. Unge cu unt forma de kürtőskalács, încălzește-o și înfășoară aluatul pe ea.  În timpul coacerii, unge-l cu unt, aluatul se poate face și fără smântână. (Sursa: Erdélyi Értékek Tára)

  • Vom premia cei mai buni trei cozonaci kürtős tradiționali

Alte categorii pentru care se acordă premii:

  • Cea mai elegantă echipă – se referă la imaginea pe ansamblu a echipei participante la prepararea cozonacului kürtős (îmbrăcăminte adecvată – de ex. pl. bonetă, uniformă, curățenia îmbrăcămintei)
  • Cel mai frumos stand de cozonac kürtős – ansamblul de echipamente (care poate include rulotă, cort, mese) necesare pentru prepararea și vânzarea cozonacului
  • Cea mai organizată echipă – comunicarea eficientă și distribuirea sarcinilor în cadrul echipei, ceea ce conduce la o servire rapidă și la clienți mulțumiți
  • Cea mai prietenoasă echipă – atitudine pozitivă la servirea clienților, o deservire plăcută

1. Punctajul pentru procesul tehnologic (max. 5 puncte)

Juriul va face o vizită la fiecare echipă concurentă şi va putea acorda puncte pe tot parcursul desfăşurării concursului.

Se acordă puncte pentru:

  • curăţenie (igienă)

 

  • modul de coacere (curent, gaz sau cărbune – Notă: pentru coacerea tradițională pe cărbune, juriul va acorda punctaj mai mare)
  • pregătirea, așezarea și folosirea materiilor prime (se pot folosi materii prime pentru folosirea cărora s-a obținut autorizație)

Notă: pentru degustare la fața locului nu se vor acorda puncte, ci numai la degustarea oarbă.

2. Puncte pentru aspect și formă (max. 5 puncte)

  • dimenisiuni (lungime, diametru, aspect în ansamblu)
  • uniformitatea fâșiilor
  • uniformitatea stratului de caramel

3. Puncte pentru gust (max. 5 puncte)

  • grosimea aluatului
  • consistența aluatului și gradul de coacere (interiorul colacului)
  • gustul produsului finit

Premii după punctajul obținut:

  • 13,0 – 15,0 –  Medalia de aur
  • 11,0 – 13,0 – Medalia de argint
  • 10, 0 – 11,0 – Medalia de bronz
  • „Kürtőskalács-ul anului în Ţinutul Secuiesc” va fi ales de juriu din primii 3 cozonaci kürtős, medaliate cu aur.

Se acordă punctaj pentru: procesul tehnologic – la locul coacerii; aspect și formă (degustare oarbă); gust (degustare oarbă)

Organizator

Sponzori Principali

Parteneri

Sponzori