fbpx
Kürtőskalács Fesztivál

Festivalul Deliciilor Dulci

Kürtőskalács este cozonacul de sărbătoare al familiilor secuieşti, este un simbol al maghiarilor transilvăneni şi este un produs hungarikum. Cel mai delicios kürtőskalács este cel proaspăt copt, cu o crustă crocantă şi interiorul moale. Cea de-a doua ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci care se va desfăşura din nou la Sfântu Gheorghe, în perioada 7-9 septembrie, celebrează acest desert care cucereşte prin rafinata sa simplitate.

În cadrul evenimentului veţi avea ocazia să gustaţi kürtőskalács-ul care, datorită fabricării industriale a zahărului, s-a răspândit pe scară largă în secolul trecut, dar nu putem uita nici faptul că, în acea epocă, cele mai bune ape minerale ale scaunului Trei Scaune, îmbuteliate manual şi sigilate cu dopuri din ştiuleţi de porumb, au fost transportate cu căruţa până la Viena. Festivalul vă oferă oportunitatea să gustaţi din aceste ape minerale, dar şi din cele mai bune clătite preparate cu aceste ape minerale. Pe lângă acestea, festivalul va oferi multe curiozităţi atât celor mici, cât şi adulţilor: programul acestuia cuprinde activităţi pentru copii, concerte, precum şi activităţi de păstrare şi promovare a tradiţiilor.

[ Juriu ]

Bocskor István

Bocskor István, managerul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, se consideră, în primul rând, brutar şi mai puţin conducător de firmă, deşi […]

Szőcs Ilona

Szőcs Ilona după profesia originală psiholog, dar în viaţa de zi cu zi îşi petrece aproape tot timpul conducând Centrul Turistic […]

Farkas Ferenc

Maestrul cofetar Farkas Ferenc practică această profesie de 20 de ani. Bazele meseriei le-a deprins la Sfântu Gheorghe, apoi s-a perfecţionat la […]

Szász Elemér

Szász Elemér, este un blogger de gastronomie din Odorheiu Secuiesc, este membru al mai multor ordine cavalereşti gastronomice şi este […]

Mezey Sarolta

Mezey Sarolta, este jurnalistă în Târgu Mureş şi redactor al cotidianului Népújság, care publică reţete culinare în pagina de gastronomie […]

Jánossy Alíz

Jánossy Alíz este jurnalistă specializată în gastronomie şi blogger din Gheorgheni, redactor al unor publicaţii de gastronomie, precum şi membră […]

[ Program ]

 • Vineri - 07/09/2018
 • Sâmbătă - 08/09/2018
 • Duminică - 09/09/2018
 • Vineri - 09/07/2018
  18:00 Concert susţinut de White Betty
  20:00 Concert susţinut de Titán
  22:00 Concert susţinut de Fúvó Shock Orchestra
 • Sâmbătă - 09/08/2018
  11:00 Deşteptare cu muzică cu fanfara din Zagon
  12:00 Deschiderea evenimentului şi lansarea competiţiei „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc ”
  12:00 Întâlnire cu juriul, prezentarea echipelor (în direct din piaţă)
  14:00 Ansamblul Cununa Carpaţilor: Cântec, joc şi voie bună
  15:00 Ansamblul de dans din Valea Rece
  17:00 Tentativă de doborâre a recordului pentru „Cel mai lung kürtőskalács din Transilvania”
  19:00 Anunţ privind rezultatul competiţiei „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”
  20:00 Concert susţinut de Szőcs Renáta
  21:00 Concert susţinut de Alex Velea
 • Duminică - 09/09/2018
  10:00 Deşteptare cu muzică cu fanfara Vallató din Bixad
  10:00 Lansarea competiţiei „Cea mai bună clătită făcută cu apă minerală”
  10:30 Întâlnire cu juriul, prezentarea echipelor (în direct din piaţă)
  12:00 Lansarea competiţiei „Kürtőskalács-ul preparat într-un mod creativ”
  12:00 Programe interactive pentru copii cu Micuța Fifi, cu recomandarea locului de joacă Superland
  13:00 Anunţ privind rezultatul competiţiei „Cea mai bună clătită făcută cu apă minerală”
  13:30 Program cu Ansamblul de dans popular Százlábú
  16:00 Prepararea „Kürtőskalács-ul Ţinutului Secuiesc”
  17:00 Concert pentru copii susţinut de formaţia Bóbita
  18:00 Concert susţinut de formaţia Piramis
  19:30 Tombolă și anunţ privind rezultatul competiţiei „Kürtőskalács-ul preparat într-un mod creativ”

[ Știri ]

Bocskor István


Bocskor István, managerul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, se consideră, în primul rând, brutar şi mai puţin conducător de firmă, deşi întreprinderea înfiinţată în 1995 asigură mijloace de existenţă pentru 46 de familii şi este considerată una dintre cele mai moderne brutării din zona Ciucului. La expoziția internațională de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică Gastropan au obţinut de două ori titlul „Pâinea Anului”, realizată artizanal, şi un premiul special în categoria produselor de patiserie. Experienţa arată că câştigarea unui astfel de titlu contează foarte mult şi aduce şi o satisfacţie profesională. Acesta este motivul pentru care Bocskor István consideră acordarea titlului „Kurtoskalacs-ul anului în Ţinutul Secuiesc” o iniţiativă bună, din punct de vedere al firmelor titlul atrage atenția consumatorilor asupra produselor, dar şi consumatorii câştigă pentru că obţinerea unui astfel de titlu încurajează antreprenorul să producă produse de calitate.

Szőcs Ilona


Szőcs Ilona după profesia originală psiholog, dar în viaţa de zi cu zi îşi petrece aproape tot timpul conducând Centrul Turistic Malomkert din Cernat şi activând la Asociaţia „Háromszéki Mára”. În acelaşi timp, lucrează ca cantor al parohiei din Cernatu de Sus şi ca preoteasă este unul dintre promotorii vieţii colective, având o experienţă de mai multe decenii în domeniul ospitalităţii.

Sentimentul de bucurie legat de coacerea kurtoskalacs-ului i-a pătruns în suflet în timpul copilăriei, cu ocazia fărşangurilor din Urmeniş, dar secretul adevăratului gust al kurtoskalacs-ul i-a fost dezvăluit de femeile vârstnice din Cernatu de Sus, pentru că, la Cernat, nu există zi de sărbătoare fără kurtoskalacs.

Farkas Ferenc


Maestrul cofetar Farkas Ferenc practică această profesie de 20 de ani. Bazele meseriei le-a deprins la Sfântu Gheorghe, apoi s-a perfecţionat la Budapesta. Titlul de maestru cofetar a obţinut la Breasla Cofetarilor din Ungaria, în acel an a revenit acasă şi, de-atunci, creează produsele delicioase ale Brutăriei Diószegi şi duce bunul renume al acestora în lume, deoarece nu a existat an în care să nu fi obţinut locul unu sau doi într-o categorie la Târgul de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică Gastropan.

De cozonacul secuiesc îl leagă amintirile din copilărie, îi place să-l prepare dai şi să-l consume. Afirmă că un bun kürtős se poate prepara doar cu suflet, nu se poate învăţa din carte, pentru că acesta, pe lângă materiile prime de bună calitate, presupune mulţi ani de experienţă.

Szász Elemér


Szász Elemér, este un blogger de gastronomie din Odorheiu Secuiesc, este membru al mai multor ordine cavalereşti gastronomice şi este tatăl a doi copii. Timp de unsprezece ani a lucrat ca brutar, îi place foarte mult să gătească, se străduieşte să reînnoiască reţetele culinare tradiţionale, învăţate de la bunica sa, să creeze noi reţete şi să le facă cunoscute oamenilor prin intermediul blogului său şi al paginii web, precum şi pe suport de hârtie, pe paginile magazinului de gastronomie „Székely konyha ”, care apare lunar.

„Aluatul aromat şi rostogolit prin zahăr al kürtőskalács-ului l-am înfăşurat şi l-am rotit deasupra jarului încă de când mă ştiu, din copilărie. În familia noastră am preparat prăjituri în mod tradiţional pentru oaspeţi, cu ocazia fiecărei zi de naștere și de nume” – mărturiseşte Szász Elemér.

Un kürtőskalács delicios este pufos în interior, se poate desface în panglici, iar în exterior este rumenit şi crocant, „când văd un kürtős, parcă aud cuvintele rostite de bunicul meu, el tot spunea că cine i-a mâncat miezul, să-i mănânce şi coaja.”

Mezey Sarolta


Mezey Sarolta, este jurnalistă în Târgu Mureş şi redactor al cotidianului Népújság, care publică reţete culinare în pagina de gastronomie şi face în mod regulat reportaje despre evenimentele culinare. Gătitul şi coptul sunt tradiţii de familie care s-au încorporat în viaţa ei de zi cu zi. Moştenirea principală a familiei ei, originară din zona scaunului Mureşului, o constituie felurile delicioase preparate în bucătărie, care exprimă grija şi dragostea mamei. Jurnalista doreşte să transmită şi să popularizeze şi în rândul cititorilor această abordare, precum şi mâncarea pregătită în casă, fără adaosuri chimice.

Kürtőskalács-ul este desertul ei preferat din copilărie, care, pe vremuri, a fost servit cu ocazia nunţilor şi serbărilor. Mezey Sarolta prepară varianta caracteristică a cozonacului din zona scaunului Mureşului, aşa-numitul „kórékürtős”, reţeta acestuia ajungând în posesia ei de la o femeie din Pănet. Familia ei a consumat această delicatesă a secuilor chiar şi atunci când, în anii şaptezeci-optzeci, au trăit în Bucureşti, pentru că întotdeauna au existat persoane apropiate care le-au pus în traistă câteva bucăţi. Reportajul pe care l-a realizat într-un atelier de kürtőskalács – unde a putut pătrunde în tainele meseriei cu ajutorul unor meşteri profesionişti – i-a fost o experienţă decisivă. De la ediţia din acest an al Festivalului Deliciilor Dulci aceasta aşteaptă ca evenimentul să reînvie gusturi şi arome păstrate în amintiri.

Jánossy Alíz


Jánossy Alíz este jurnalistă specializată în gastronomie şi blogger din Gheorgheni, redactor al unor publicaţii de gastronomie, precum şi membră titulară a mai multor ordine cavalereşti gastronomice, mama a doi copii. Este interesată de gătit şi copt încă din copilărie, s-a născut într-o familie în care toată lumea găteşte şi coace bine. Interesul pentru gastronomie i-a crescut în paralel cu jurnalismul, deoarece repede şi-a dat seama că gătitul seara sau în zori pentru familia este o activitate eliberatoare de stres. La început, a transformat reţetele de familie după gustul ei, dar avea nevoie de noi provocări, astfel, interesul ei s-a extins şi asupra bucătăriei altor popoare, respectiv asupra noilor tendinţe în domeniul gastronomiei. Astfel, coacerea și gătitul, care la început au fost activități distractive de ameliorare a stresului, s-au transformat într-o auto-educație continuă, învățare constantă și cercetare.

Consideră că kürtőskalács este un desert emblematic pentru Transilvania, dar mai ales pentru secuime, care, odinioară, l-a însoţit pe om de la naștere până la moarte, deoarece, cu câtva timp în urmă, în unele localităţi ale Ţinutului Secuiesc, rudele apropiate şi prietenii duceau familiei kürtőskalács când s-au dus în vizită la un nou născut. Dar kürtős-ul nu putea lipsi nici de pe mesele de sărbătoare ale diferitelor evenimente de familie, precum nunțile, acesta fiind servit chiar şi la ospeţe funerare. Jurnalista spune că kürtős-ul clasic este pufos în interior şi crocant în exterior, dar consideră că acest desert ascunde mult mai multe oportunităţi, care nu sunt încă exploatate. De exemplu, aceasta îl poate imagina şi într-o variantă sărată, folosit ca şi ingredient pentru garnitură la felurile principale.

Organizator

Parteneri

Sponzori