fbpx
Kürtőskalács Fesztivál

Festivalul Deliciilor Dulci

Kürtőskalács este cozonacul de sărbătoare al familiilor secuieşti, fiind un simbol al maghiarilor transilvăneni, un produs „hungarikum”. Cel mai delicios kürtőskalács este cel proaspăt copt, cu o crustă crocantă şi interiorul moale. Cea de-a 3-a ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci care se va desfăşura în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în perioada 13-15 septembrie, celebrează acest desert unic care cucereşte prin rafinata sa simplitate.

Cu toate că mulţi sunt convinşi că este un desert străvechi cu specific unguresc, de fapt a ajuns la noi prin intermediul saşilor. Versiunea îndulcită a kürtőskalács-ului este însă o invenţie ungurească care s-a răspândit pe scară largă în secolul XIX. Germanii au uitat de tot de acest desert copt pe cilindru de lemn, iar în Bazinul Carpatic persistă în Ţinutul Secuiesc, unde a devenit un desert de sărbătoare, iar în secolul 21 de aici a pornit pe drumul său cuceritor.

Nu este uşor să prepari kürtőskalács, deşi nu are o reţetă secretă. Se spune că – pe lângă ingrediente de calitate – prepararea şi coacerea kürtőskalács-ului au nevoie mai ales de căldura sufletului şi, bineînţeles, mulţi ani de experienţă.

Ne propunem să găsim şi anul acesta „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” – un cozonac preparat după o reţetă tradiţională, dar care îmbină gustul autentic cu prospeţimea prezentului. O noutate a ediţiei din acest an al festivalului o constituie faptul că se va prepara „Kürtőskalács-ul din Bazinul Carpatic”, ca simbol al solidarităţii şi al comuniunii între judeţele Covasna, Harghita, Mureş, și Brașov, respectiv judeţele înfrățite din Ungaria.

În cadrul evenimentului veţi avea ocazia să gustaţi cele mai bune kürtőskalács-uri, pe lângă acestea, festivalul va oferi multe curiozităţi atât celor mici, cât şi adulţilor: programul acestuia cuprinde activităţi pentru copii, concerte, precum şi activităţi de păstrare şi promovare a tradiţiilor din regiune.

Kürtőskalács-ul este un desert de sărbătoare, iar sărbătoarea reuneşte oamenii, sperăm să fie aşa şi la cea de-a 3-a ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci.

Vă așteptăm!

[ Juriu ]

Farkas Ferenc

Maestrul cofetar FARKAS FERENC, preşedintele juriului, cu o experienţă în această profesie de douăzeci de ani. Bazele meseriei şi le-a pus  în […]

Szőcs Ilona

SZŐCS ILONA este psiholog de profesie, dar în fiecare zi îşi petrece aproape tot timpul conducând Centrul Turistic Malomkert din Cernat, […]

Bocskor István

BOCSKOR ISTVÁN este managerul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, județul Harghita. Înfiinţată în 1995, întreprinderea asigură mijloacele de existenţă pentru peste 50 […]

Jánossy Alíz

JÁNOSSY ALÍZ  din Gheorgheni, județul Harghita, mama a doi copii, este jurnalistă specializată în gastronomie, redactor al unor publicaţii de gastronomie, […]

Szász Elemér

SZÁSZ ELEMÉR, blogger de gastronomie din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, membru al mai multor ordine cavalereşti gastronomice şi, nu în […]

Kabai János

KABAI JÁNOS este director de producție la Brutăria ELDI din Târgu Mureș, o brutărie ardelenească, cunoscută pentru calitatea produselor sale […]

András Tünde

ANDRÁS TÜNDE este inițiatorul și organizatorul principal al Festivalului Kürtőskalács-ului din Budapesta, conduce cea mai mare afacere în domeniul cozonacului secuiesc […]

[ Program ]

 • Vineri - 13/09/2019
 • Sâmbătă - 08/09/2018
 • Duminică - 15/09/2019
 • Vineri - 01/01/1970
  18:00 Deschiderea evenimentului
  18:30 Deschiderea Cofetăriei „Kürtőskalács - Édes Mackó”
  20:00 Concert: Hit Factory
  21:00 Concert: Bye Alex & Slepp (HU)
 • Sâmbătă - 09/08/2018
  11:00 Muzică de fanfară: Fanfara de Tineret, Zagon
  11:00 - 17:00 Program interactiv pentru copii – Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului
  11:00 - 17:00 Activități meșteșugărești în iurtă
  11:00 - 17:00 Expoziție de fotografii
  11:50 Prezentarea juriului „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”
  12:00 Începerea concursului „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”
  12:30 Transmisie în direct de la concurs
  15:00 Concert Barbarossa
  16:00 „Kürtőskalács-ul din Bazinul Carpatic”
  17:00 Concert pentru copii: Formația Kifli (HU)
  18:00 Decernarea premiilor „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”
  20:00 Concert: Pély Barna (HU)
  21:30 Concert: Direcția 5
 • Duminică - 01/01/1970
  11:00 Muzică de fanfară – Ansamblul Atlantisz, Ozun
  11:00 - 17:00 Program interactiv pentru copii – Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului
  11:00 - 17:00 Activități meșteșugărești în iurtă
  11:00 - 17:00 Expoziție de fotografii
  12:00 Începerea concursului „Kürtőskalács-ul tradițional”
  12:30 Transmisie în direct de la concurs
  14:00 Concert pentru copii: Mozsikácska
  15:00 Cel mai lung kürtőskalács
  17:00 Concert: Filarmonica de Copii din Vlăhița
  19:00 Decernarea premiilor „Kürtőskalács-ul tradițional”
  20:00 Concert jubiliar: Vikidál Gyula & Homonyik Sándor (HU)

[ Știri ]

Farkas Ferenc


Maestrul cofetar FARKAS FERENC, preşedintele juriului, cu o experienţă în această profesie de douăzeci de ani. Bazele meseriei şi le-a pus  în Sfântu Gheorghe, apoi s-a perfecţionat la Budapesta. Titlul de maestru cofetar l-a obţinut la Breasla Cofetarilor din Ungaria, în 2010, an în care a revenit acasă, în județul Covasna. De-atunci, concepe delicioasele produse  ale Brutăriei Diószegi, promovându-i bunul renume în lume, deoarece nu a existat an în care să nu fi obţinut locul unu sau doi, la una dintre categoriile Târgului de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică GastroPan.

Începând din anul 2018, a devenit membru în juriul concursurilor de panificație-patiserie, din cadrul Expoziției internaționale GastroPan. Tot în 2018, la Cupa mondială de Gastronomie Expogast din Luxemburg, a câștigat medalia de aur, la categoria artistică culinară, și medalia de bronz, cu o compoziție de ciocolată.

Szőcs Ilona


SZŐCS ILONA este psiholog de profesie, dar în fiecare zi îşi petrece aproape tot timpul conducând Centrul Turistic Malomkert din Cernat, județul Covasna, ori muncind pentru  Asociaţia „Háromszéki Mára”.  În acelaşi timp, este şi cantorul  parohiei din Cernatu de Sus, iar în calitate de preoteasă este unul dintre promotorii vieţii comunitare.

Bocskor István


BOCSKOR ISTVÁN este managerul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, județul Harghita. Înfiinţată în 1995, întreprinderea asigură mijloacele de existenţă pentru peste 50 de familii şi este considerată una dintre cele mai moderne brutării din zona Ciucului, premiată anual la competiții naționale. La concursurile de panificație-patiserie din cadrul Expoziției internaționale GastroPan, cel mai mare eveniment dedicat sectorului de panificație, Brutăria Bocskor a câștigat Trofeul Pâinea Anului 2019 produsă industrial.

Bocskor István consideră că acordarea titlului „Kürtőskalács-ul anului în Ţinutul Secuiesc” este, desigur, o iniţiativă bună, deoarece acest titlu atrage atenția consumatorilor asupra produselor, dar şi consumatorii au de câştigat, pentru că obţinerea unui astfel de titlu îl stimulează pe antreprenor să producă produse de calitate cât mai bună.

Jánossy Alíz


JÁNOSSY ALÍZ  din Gheorgheni, județul Harghita, mama a doi copii, este jurnalistă specializată în gastronomie, redactor al unor publicaţii de gastronomie, precum şi membră titulară a mai multor ordine cavalereşti gastronomice. Este interesată de prepararea mâncărurilor alese încă din copilărie, s-a născut într-o familie în care toată lumea găteşte şi coace bine.

Şi-a dezvoltat pasiunea pentru gastronomie  odată cu jurnalismul, înţelegând repede că a găti seara sau în zori pentru familie este o activitate eliberatoare de stres.

Szász Elemér


SZÁSZ ELEMÉR, blogger de gastronomie din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, membru al mai multor ordine cavalereşti gastronomice şi, nu în ultimul rând, tatăl a doi copii.

Timp de unsprezece ani a lucrat ca brutar, îi place foarte mult să gătească, se străduieşte să reînnoiască reţetele culinare tradiţionale, învăţate de la bunica sa, dar şi să creeze reţete noi şi să le facă cunoscute oamenilor prin intermediul blogului său şi al paginii web, precum şi pe suport de hârtie, în paginile magazinului lunar de gastronomie „Székely konyha”.

Kabai János


KABAI JÁNOS este director de producție la Brutăria ELDI din Târgu Mureș, o brutărie ardelenească, cunoscută pentru calitatea produselor sale de panificaţie, care au cucerit multe premii la concursurile naţionale şi internaţionale. Lucrează în cadrul Firmei încă din 1998, și-a început cariera ca brutar, după care a ajuns la secția de patiserie. De produsele Brutăriei ELDI se bucură consumatori din șase județe din țară, dar şi cumpărători din străinătate, unde Firma exportă produse congelate.

András Tünde


ANDRÁS TÜNDE este inițiatorul și organizatorul principal al Festivalului Kürtőskalács-ului din Budapesta, conduce cea mai mare afacere în domeniul cozonacului secuiesc din Bazinul Carpatic, fiind și proprietara Cofetăriei „Kürtőskalács” din Budapesta.  Este născută în județul Harghita, în localitatea Vlăhița, dar în lumea miraculoasă a kürtőskalács-ului a intrat la Budapesta, unde a lucrat în anii studenției, în cadrul firmei Lehel Kürtősház din Odorheiu Secuiesc.

În 2003, a pornit o afacere proprie în Ungaria, împreună cu Bálint Gáspár,  activitatea principală fiind prepararea kürtőskalács-ului. De peste două decenii este implicată profund în promovarea acestui desert specific Ținutului Secuiesc și speră ca, într-o zi, kürtőskalács să fie recunoscut ca produs secuiesc, așa cum este croissant-ul francez sau pizza italiană.

Organizator

Sponzori Principali

Parteneri

Sponzori