fbpx

Despre Festival

Kürtőskalács este cozonacul de sărbătoare al familiilor secuieşti, este un simbol al maghiarilor transilvăneni şi este un produs hungarikum. Cel mai delicios kürtőskalács este cel proaspăt copt, cu o crustă crocantă şi interiorul moale. Cea de-a doua ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci care se va desfăşura din nou la Sfântu Gheorghe, în perioada 7-9 septembrie, celebrează acest desert care cucereşte prin rafinata sa simplitate.

Cu toate că mulţi sunt convinşi că este un desert străvechi cu specific unguresc, de fapt a ajuns la noi prin intermediul saşilor. Versiunea îndulcită a kürtőskalács-ului este însă o invenţie ungurească care s-a răspândit pe scară largă în secolul 19. Germanii au uitat de tot de acest desert copt pe cilindru de lemn, dintre zonele cu majoritate ungarofonă persistă în Ţinutul Secuiesc, fiind un desert de sărbătoare, iar în secolul 21 de aici a pornit pe drumul său cuceritor.

Nu este uşor să prepari kürtőskalács, deşi nu are o reţetă secretă. Se spune că – pe lângă ingrediente de calitate – prepararea şi coacerea kürtőskalács-ului au nevoie mai ales de căldura sufletului şi, bineînţeles, mulţi ani de experienţă.

Ne propunem să găsim şi anul acesta „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” – un cozonac preparat după o reţetă tradiţională, dar care îmbină gustul tradiţional cu ceva din prospeţimea prezentului. O noutate a ediţiei din acest an al festivalului o constituie faptul că se va prepara „Kürtőskalács-ul Ţinutului Secuiesc”, ca simbol al solidarităţii şi al comuniunii între judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, din făina asigurată de cele trei judeţe. Kürtőskalács-ul este un desert de sărbătoare, iar sărbătoarea reuneşte oamenii, sperăm să fie aşa şi la cea de-a doua ediţia a Festivalului Deliciilor Dulci.

În cadrul evenimentului veţi avea ocazia să gustaţi kürtőskalács-ul care, datorită fabricării industriale a zahărului, s-a răspândit pe scară largă în secolul trecut, dar nu putem uita nici faptul că, în acea epocă, cele mai bune ape minerale ale scaunului Trei Scaune, îmbuteliate manual şi sigilate cu dopuri din ştiuleţi de porumb, au fost transportate cu căruţa până la Viena. Festivalul vă oferă oportunitatea să gustaţi din aceste ape minerale, dar şi din cele mai bune clătite preparate cu aceste ape minerale. Pe lângă acestea, festivalul va oferi multe curiozităţi atât celor mici, cât şi adulţilor: programul acestuia cuprinde activităţi pentru copii, concerte, precum şi activităţi de păstrare şi promovare a tradiţiilor.

[ Galerie ]

I. Kürtőskalács – galerie

Organizator

Parteneri

Sponzori