fbpx

Takács Nikolas és Ráduly Botond Manó a Kürtőskalács – édes ízek fesztiválján


Koncertek, néptáncelőadások, gyerekfoglalkozások, Édes ízek sétánya, rekordkísérlet keretezi az Év székelyföldi kürtőskalácsa versenyt, amely a Kürtőskalács fesztivál gerincét képezi. Mint ismeretes, szeptember 29-e és október 1-je között Sepsiszentgyörgy főterén tartják az első Kürtőskalács fesztivált. A szervezők továbbgondolták a korábbi kürtőskalácssütő versenyeket, így idén, új hagyományt teremtve, nagyobb lélegzetű rendezvényt terveztek: méltó ünnepet Székelyföld szimbolikus édességének.

„Igyekeztünk olyan kulturális programkínálatot összeállítani, amelyen a helyi előadók és néptáncegyüttesek vannak előtérben, de ugyanakkor sikerül elhozni a felvidéki Takács Nikolast, aki a magyar zenei élet egyik kiemelkedő egyénisége, rendkívül népszerű Székelyföldön is, míg az Alma együttes a gyerekek örök kedvence” – mondta el előzetesen Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Péntek délután a népzene és néptánc kap szerepet, fellép a kézdiszentléleki Perkő és a kézdiszentkereszti Tisztás néptáncegyüttes, ekkor rendezik be a teret, a versenyzők elfoglalják a helyüket, kezdődik a ráhangolódás a kürtőskalács-ünnepre. Szombaton és vasárnap zajlik a kürtőskalácssütő verseny, valamint vasárnap az Aquarius borvízünnep.

A fesztivál második napján első alkalommal tart koncertet Sepsiszentgyörgyön a felvidéki származású Takács Nikolas és zenekara, aki szombaton 20 órától lép fel a főtéren. A galántai születésű, Magyarországon élő énekes legjobb dalaiból készült válogatással érkezik a rendezvényre. Előtte 19 órától Zöldi Lara, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola diákja lép fel. A vasárnap délután a gyerekes családoké, az Alma együttest nem kell bemutatni a közönségnek, a zenekar 18 órától tart szabadtéri koncertet a főtéren, méltón lezárva a Kürtőskalács fesztivál gyerekprogramjait. A fesztivál utolsó zenei programját az a Ráduly Botond Manó biztosítja, aki szeptember elején a Vocea României tehetségkutató versenyben a zsűrit teljes mértékben elbűvölte. A sepsiszentgyörgyi énekes a Muzikum zenekarral közösen lép színpadra, koncertjük vasárnap 19.30-tól kezdődik.

A fesztivál idején igényes gyerekprogramok és vásár is várja az érdeklődőket. A Kürtőskalács – édes ízek fesztiváljának végleges programja jövő héten elérhető lesz a www.kurtosfeszt.ro honlapon.

Leírás az előadókról:

 

 

Takács Nikolas kiskora óta énekes szeretett volna lenni, zenei tanulmányait a Pozsonyi Állami Konzervatóriumban kezdte klasszikus ének és hegedű szakon, ezt követően a Kőbányai Zenei Stúdió dzsessz-ének szakára járt. 2005-ben költözött Budapestre, alig volt 19 éves, amikor együtt lépett fel a világhírű jazzdobossal, Jávori Vilmossal. Ezt követően a magyar jazzélet más kiemelkedő alakjaival is lehetősége nyílt együtt zenélni: Babos Gyulával, Tony Lakatossal, Charlie-val, Solti Jánossal. 2010-ben jelentkezett az X-Faktor televíziós tehetségkutató versenyen, ahol országos ismertséget szerzett, még ebben az évben jelent meg első albumja, mely heteken át vezette a MAHASZ Top 40-es albumlistáját. 2013-ban Music&Soul című lemezét Fonogram díjra jelölték Az év hazai klasszikus pop-rock albumja kategóriában. 2014-ben megkapta első amerikai lemezszerződését. “Rád hangoltam” című dala egy kereskedelmi TV csatorna napi sorozatának főcímdala lett. Idén nyáron Radics Gigivel együtt énekelte a FINA hivatalos szurkolói dalát a 2017-es úszó-világbajnokság megnyitó ünnepségén.

A sepsiszentgyörgyi Zöldi Lara mindössze 12 éves, a Székely Mikó Kollégium VII. osztályos tanulója, akivel száz százalékot fordult a világ, amikor jelentkezett az RTL Klub Kicsi óriások című műsorába. Mi több, a nyertes csapat énekese volt. Azóta számos fellépésen van túl, úgy itthon, mint külföldön, a télen pedig teljesült egy nagy vágya is: elkészült az első saját dala, a Félszavakból, amelyet Molnár Tamás írt számára. Tavasz óta a budapesti Madách Színház tagja, a Nyomorultak című musicalben játssza a kis Cosette szerepét. Most dolgozik a második dalán, amelyet szintén Molnár Tomi írt és hangszerelt. A háromszéki közönség legutóbb az Őszi Sokadalom nagyszínpadán láthatta.

Az Alma együttes egyedi stílusú etno zenét játszó zenekar, amely improvizatív módon kezeli a táncos-zenés együttlétet: a gyerekek, sőt a szülők is aktív részesei és formálói a sok vidámsággal fűszerezett műsornak. Sikerük kulcsa a gyermeklelket megérintő őszinteségben, a „nevető-” és „tánc-izmokat” egyaránt megmozgató képességükben rejlik.

 

A sepsiszentgyörgyi tévénézők egy emberként ujjongtak, amikor a 27 éves Ráduly Botond Manó a Pro TV Vocea României című tehetségkutatójában teljesen elbűvölte a zsűri tagjait. A szentgyörgyi énekes Freddie Mercury In My Defence című, 1986-os dalával kápráztatta el a zsűrit. „Fináléba illő pillanat volt!” – értékelte Manó teljesítményét Adi Despot, akit a sepsiszentgyörgyi énekes mentorául választott. Ráduly Botond Manó nem először lép színpadra: 2010-ben megnyerte az Erdély Hangja versenyt, szerepelt a romániai és a magyarországi X-Faktorban is, és 2015-ben ő énekelte a címszerepet a Csaba királyfi székely rockoperában a csíksomlyói nyeregben.

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája 2017. szeptember 14.vissza

Szervezők

Partnerek

Támogatók