fbpx

Sfântu Gheorghe va deveni capitala ”kürtőskalács”-ului


Un ”kürtőskalács” uriaș de peste 10 metri, delicii dulci și aromate din Ținutul Secuiesc, atmosferă de epocă, jocurile bunicilor și sperăm vreme bună vor aștepta publicul la Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, prima ediția, ce se va desfășura în piața centrală din Sfântu Gheorghe în perioada 29 septembrie și 1 octombrie.

La concursul de preparat ”kürtőskalács” s-au înscris 13 firme din județele Harghita, Mureș și Covasna, producători care frecventează marile evenimente din țară, oferind publicului cozonac secuiesc, acum nu numai vor comercializa ci vor și concura pentru titlul ”kürtőskalács-ul anului în Ținutul Secuiesc”. Sâmbătă trebuie să prepare după o rețetă tradițională ”kürtőskalács”, iar duminică trebuie să reinventeze rețeta într-un mod creativ. ”Unul dintre obiectivele Anul Turismului este să facem vizibil Ținutul Secuiesc din punct de vedere turistic și gastronomic. Considerăm că evenimentele de acest gen ne ajută să atingem acest obiectiv” – a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert la o conferință de presă susținută de organizatorii festivalului. La concursul de clătite s-au înscris 10 echipe, și se vor putea degusta 20 de feluri de ape minerale din Ținutul Secuiesc. La concursul de desen lansat de organizatori au fost primite 431 de desene.

Întreprinzătorul Diószegi László, împreună cu firma Kovács din Lupeni, județul Harghita, va încerca să depășească neoficial recordul pentru cel mai lung ”kürtőskalács”, ingredientul principal fiind făina asigurată de firma Gyermelyi din Ungaria. La pregătirea cozonacului uriaș vor lucra în jur de 20 de persoane, pentru care cea mai mare provocare nu va fi doar frământarea aluatului, ci și realizarea unui jarul uniform necesar coacerii. Diószegi László a precizat că cel mai important este ca oamenii să simtă că acest festival este pentru ei, iar dacă totul merge bine, la ediția a doua o să şi atesteze recordul.

”Kürtőskalács”-ul uriaș nu va fi servit în cadrul festivalului ci se va oferi duminică, în Brașov, suporterii steliști la meciul Sepsi OSK – Steaua. ”Ne-am gândit că ar fi un gest frumos să fie degustat un kürtőskalács de peste 15 metri, în semn de ospitalitate pentru suporterii echipei Steaua prezenți la meci”, a declarat László Diószegi.

Szabó Zoltán, sommelier de renume internațional, membru onorific al juriului consideră ”kürtőskalács”-ul un desert interesant nu numai din punct de vedere al gustului, ci și vizual, al cărei pregătire merită să fie urmărită pas cu pas, iar pe lângă toate acestea face pereche bună cu vinuri și șampanie. Sommelierul a declarat că și în Toronto, unde trăiește domnia sa, se poate cumpăra ”kürtőskalács”.

Directorul Centrului Cultural al Județului Covasna, Imreh-Marton István a explicat că a fost aleasă ca temă a festivalului perioada de sfârșit de secolul XIX, o perioadă prosperă în Transilvania, care va fi adusă în atenția publicului prin mai multe acțiuni speciale: ziarul târgului, muzică de promenadă, oficiu de poștă și altele. Această perioadă se leagă cu ”kürtőskalács” pentru că în acele vremuri au fost înființate fabricile de zahăr, printre care și cea din Bod și începând de atunci are ”kürtőskalács”-ul crusta de zahăr, a mai completat Szőts Papp Zsuzsa, referent cultural în cadrul Centrului. Împreună cu Caritas Alba Iulia și Asociația Ispiláng, sâmbătă și duminică, între orele 10-17, se vor organiza și activități pentru copii, pornind de la jocurile de iarmaroc din perioada bunicilor.

Program:

Vineri, 29 septembrie

18:30 Ansamblul de dansuri populare „Tisztás” din Poian

19:00 Ansamblul folcloric „Cununa Carpaților” din Întorsura Buzăului

19:30 Ansamblul de dansuri populare „Perkő” din Sânzieni

Sâmbătă, 30 septembrie

10:00 Concert – Fanfara „Kováts András” din Reci

12:00 Concurs – Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc

15:00 Tentativă de record mondial pentru Cel mai lung Kürtőskalács din lume

19:00 Concert – Zöldi Lara, eleva Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe

19:30 Anunţarea rezultatelor concursului Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc

20:00 Concert – Takács Nikolas

*** Parcul Elisabeta: în timpul zilei ateliere pentru copii, între orele 12–15, sesiune de recrutare pentru echipa de hochei Királypingvinek din Sfântu Gheorghe

Duminică, 1 octombrie

10:00 Concert – Fanfara Clubului Copiilor şi Elevilor din Târgu Secuiesc

10:00 Concurs – Cea mai bună clătită cu apă minerală

10:00 Concurs – Cea mai bună apă minerală pentru clătite

13:00 Concurs – Kürtőskalács-ul realizat într-un mod creativ

14:30 Anunţarea rezultatelor concursurilor ”Cea mai bună clătită cu apă minerală” / ”Cea mai bună apă minerală pentru clătite”

18:00 Concert – Alma Együttes

19:00 Anunţarea rezultatelor concursului ”Kürtőskalács-ul realizat într-un mod creativ”

19:30 Concert – Ráduly Botond Manó şi formaţia Musicum

*** Parcul Elisabeta: în timpul zilei ateliere pentru copii, între orele 12–15, sesiune de recrutare pentru echipa de hochei Királypingvinek din Sfântu Gheorghe

Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna

27 septembrie 2017înapoi

Organizatori

Parteneri

Sponsori