fbpx

VII. Kürtőskalács

Festivalul Deliciilor Dulci

26-28 septembrie 2025

Festivalul Deliciilor Dulci

Kürtőskalács este cozonacul de sărbătoare al familiilor secuieşti, fiind un simbol al maghiarilor transilvăneni, un produs „hungarikum”. Cel mai delicios kürtőskalács este cel proaspăt copt, cu o crustă crocantă şi interiorul moale.  Cea de a VII-a ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci care se va desfăşura în centrul municipiului Sfântu Gheorghe,  în perioada 26-28 septembrie 2025, celebrează acest desert unic care cucereşte prin rafinata sa simplitate.

Cu toate că mulţi sunt convinşi că este un desert străvechi cu specific unguresc, de fapt a ajuns la noi prin intermediul saşilor. Versiunea îndulcită a kürtőskalács-ului este însă o invenţie ungurească care s-a răspândit pe scară largă în secolul XIX. Germanii au uitat de tot de acest desert copt pe cilindru de lemn, iar în Bazinul Carpatic persistă în Ţinutul Secuiesc, unde a devenit un desert de sărbătoare, iar în secolul XXI. de aici a pornit pe drumul său cuceritor.

Nu este uşor să prepari kürtőskalács, deşi nu are o reţetă secretă. Se spune că – pe lângă ingrediente de calitate – prepararea şi coacerea kürtőskalács-ului au nevoie mai ales de căldura sufletului şi, bineînţeles, mulţi ani de experienţă.

Ne propunem să găsim şi anul acesta „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” – un cozonac preparat după o reţetă tradiţională, dar care îmbină gustul autentic cu prospeţimea prezentului. Și în acest an se va prepara „Kürtőskalács-ul regândit”.

În cadrul evenimentului veţi avea ocazia să gustaţi cele mai bune kürtőskalács-uri, pe lângă acestea, festivalul va oferi multe curiozităţi atât celor mici, cât şi adulţilor: programul acestuia cuprinde activităţi pentru copii, concerte, precum şi activităţi de păstrare şi promovare a tradiţiilor din regiune.

Kürtőskalács-ul este un desert de sărbătoare, iar sărbătoarea reuneşte oamenii, sperăm să fie aşa şi la  a VII-a ediţie  a Festivalului Deliciilor Dulci.

Vă așteptăm!

[ Juriu ]

Farkas Ferenc

Maestrul cofetar FARKAS FERENC, preşedintele juriului, cu o experienţă în această profesie de douăzeci de ani. Bazele meseriei şi le-a pus  în […]

Szőcs Ilona

SZŐCS ILONA este psiholog de profesie, dar în fiecare zi îşi petrece aproape tot timpul conducând Centrul Turistic Malomkert din Cernat, […]

Bocskor István

BOCSKOR ISTVÁN este managerul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, județul Harghita. Înfiinţată în 1995, întreprinderea asigură mijloacele de existenţă pentru peste 50 […]

Jánossy Alíz

JÁNOSSY ALÍZ  din Gheorgheni, județul Harghita, mama a doi copii, este jurnalistă specializată în gastronomie, redactor al unor publicaţii de gastronomie, […]

Kabai János

KABAI JÁNOS este director de producție la Brutăria ELDI din Târgu Mureș, o brutărie ardelenească, cunoscută pentru calitatea produselor sale […]

Csiszár Melinda

De 11 ani, Csiszár Melinda, fondatoarea și proprietara cofetăriei Eden Sweets din Târgu Secuiesc, creează deserturi unice și rafinate pentru […]

[ Program ]

  • VINERI - 26/09/2025
  • SÂMBĂTĂ - 27/09/2025
  • DUMINICĂ - 28/09/2025
  • VINERI - 26/09/2025
    17:00 - 17:30 Cum se face? – Kürtőskalács de la Cernat

    Prezentat de Pensiunea Malomkert (Transmisie live)
    Locație: Scena și piața din fața scenei 

     

    18:00 - 19:00 Concert pentru copii „Mesehetes”

    Locație: scenă şi zona din faţa scenei

     

    19:00 - 20:00 "Descoperă lumea kürtőskalács-ului!

    Cort de prezentare a preparării kürtőskalács-ului, la cortul familiei Simon, cu sprijinul Liceului Economic și Administrativ Berde Áron.

    Locație: Piața Libertății, spațiul din fața teatrului.”

     

    20:00 - 21:15 Concert UFO

    Locație: scenă

     

    21:20 - 23:00 DJ PICI

    Locație: scenă

  • SÂMBĂTĂ - 27/09/2025
    09:50 - 14:00 Drumeție de cules ciuperci la Băile Șugaș

    Organizator: Asociația Micologică „László Kálmán”

    Locație: Băile Șugaș / Casa de Cultură “Kónya Ádám” (Pornire de la Școala Populară de Arte și Meserii)

     

    11:00 - 17:00 ​Ateliere de meșteșugărit pentru copii, Locație: Parcul Elisabeta

    Locație: Parcul Elisabeta

     

    11:00 - 17:00 ​Tiroliană pentru copii

     Serviciul Public Județean Salvamont Covasna
    Locație: Parcul Elisabeta

     

    11:00 - 17:00 Program de călărie – în cooperare cu Centrul de Echitație Barabás din Arcuș, Locație: Parcul Elisabeta

    În cooperare cu Centrul de Echitație Barabás din Arcuș

    Locație: Parcul Elisabeta

     

    11:00 - 17:00 „Descoperă lumea kürtőskalács-ului!”

    Cort de prezentare a preparării kürtőskalács-ului, la cortul familiei Simon, cu sprijinul Liceului Economic și Administrativ Berde Áron.

    Locație: Piața Libertății, spațiul din fața teatrului.”

     

    13:00 - 13:10 Prezentarea juriului „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”
    13:10 - 15:10 Deschiderea concursului „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”

    Transmisie în direct de la concurs – powered by Gyermelyi

     

    13:30 - 16:00 Expoziţie de ciuperci, demonstraţii culinare şi degustare, prelegere despre ciuperci

    Organizat de Asociaţia de Micologie László Kálmán

    Locație: Casa de Cultură Kónya Ádám

    16:00 - 16:30 Ansamblul de dans popular din comitatul Veszprém- Asociația Élő Forrás Hagyományőrző - Hunyor Școala Populară – acompaniat de Trupa FINOM
    17:00 - 17:30 Cuvinte de deschidere și decernarea premiilor
    17:30 - 18:30 Kürtöskalács de 21 de metri preparat de Borbély Kürtöskalács

    Powered by Asociatia Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

     

    20:00 - 21:00 Concert ALEXANDRA STAN
    21:30 - 23:00 Concert GROOVEHOUSE
  • DUMINICĂ - 28/09/2025
    11:00 - 17:00 ​Ateliere de meșteșugărit pentru copii

    Locație: Parcul Elisabeta

    11:00 - 17:00 Tiroliană pentru copii.

    Serviciul Public Județean Salvamont Covasna Locație: Parcul Elisabeta

     

    11:00 - 17:00 Program de călărie

    În cooperare cu Centrul de Echitație Barabás din Arcuș

    Locație: Parcul Elisabeta

     

    11:00 - 17:00 ​„Descoperă lumea kürtőskalács-ului!”

    Cort de prezentare a preparării kürtőskalács-ului, la cortul familiei Simon, cu sprijinul Liceului Economic și Administrativ Berde Áron.

    Locație: Piața Libertății, spațiul din fața teatrului.”

     

    11:00 - 12:00 Încercare de record-Marele mic dejun dulce

    Piața Libertății – powered by Kezdi Lacto Coop, Paperline, Brutăria Diószegi, Honey Expert și Florăria Dávid

     

    12:00 - 14:00 Deschiderea concursului „Kürtőskalács-ul regândit”

    Transmisie în direct de la concurs

     

    14:00 - 17:00 Prezentări de micologie, ateliere practice, expoziţie foto şi preparate din ciuperci

    Organizat de Asociaţia de Micologie „László Kálmán”

     

    14:30 - 15:20 Ansamblul folcloric „Cununa Carpaților” din Sita Buzăului

     

     

    16:00 - 16:50 Spectacol de dans popular al Ansamblului „Kincskeresők”
    17:00 - 17:30 Decernare de premii – „Kürtőskalács-ul regândit”

     

     

    18:30 - 19:00 Întâlnire cu publicul KOZMIX — Ceainăria Tein

     

     

    19:00 - 20:00 Concert KALY ROLY & KAPRICCIO
    20:30 - 22:00 Concert KOZMIX

[ Știri ]

Farkas Ferenc


Maestrul cofetar FARKAS FERENC, preşedintele juriului, cu o experienţă în această profesie de douăzeci de ani. Bazele meseriei şi le-a pus  în Sfântu Gheorghe, apoi s-a perfecţionat la Budapesta. Titlul de maestru cofetar l-a obţinut la Breasla Cofetarilor din Ungaria, în 2010, an în care a revenit acasă, în județul Covasna. De-atunci, concepe delicioasele produse  ale Brutăriei Diószegi, promovându-i bunul renume în lume, deoarece nu a existat an în care să nu fi obţinut locul unu sau doi, la una dintre categoriile Târgului de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică GastroPan.

Începând din anul 2018, a devenit membru în juriul concursurilor de panificație-patiserie, din cadrul Expoziției internaționale GastroPan. Tot în 2018, la Cupa mondială de Gastronomie Expogast din Luxemburg, a câștigat medalia de aur, la categoria artistică culinară, și medalia de bronz, cu o compoziție de ciocolată.

Szőcs Ilona


SZŐCS ILONA este psiholog de profesie, dar în fiecare zi îşi petrece aproape tot timpul conducând Centrul Turistic Malomkert din Cernat, județul Covasna, ori muncind pentru  Asociaţia „Háromszéki Mára”.  În acelaşi timp, este şi cantorul  parohiei din Cernatu de Sus, iar în calitate de preoteasă este unul dintre promotorii vieţii comunitare.

Bocskor István


BOCSKOR ISTVÁN este managerul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, județul Harghita. Înfiinţată în 1995, întreprinderea asigură mijloacele de existenţă pentru peste 50 de familii şi este considerată una dintre cele mai moderne brutării din zona Ciucului, premiată anual la competiții naționale. La concursurile de panificație-patiserie din cadrul Expoziției internaționale GastroPan, cel mai mare eveniment dedicat sectorului de panificație, Brutăria Bocskor a câștigat Trofeul Pâinea Anului 2019 produsă industrial.

Bocskor István consideră că acordarea titlului „Kürtőskalács-ul anului în Ţinutul Secuiesc” este, desigur, o iniţiativă bună, deoarece acest titlu atrage atenția consumatorilor asupra produselor, dar şi consumatorii au de câştigat, pentru că obţinerea unui astfel de titlu îl stimulează pe antreprenor să producă produse de calitate cât mai bună.

Jánossy Alíz


JÁNOSSY ALÍZ  din Gheorgheni, județul Harghita, mama a doi copii, este jurnalistă specializată în gastronomie, redactor al unor publicaţii de gastronomie, precum şi membră titulară a mai multor ordine cavalereşti gastronomice. Este interesată de prepararea mâncărurilor alese încă din copilărie, s-a născut într-o familie în care toată lumea găteşte şi coace bine.

Şi-a dezvoltat pasiunea pentru gastronomie  odată cu jurnalismul, înţelegând repede că a găti seara sau în zori pentru familie este o activitate eliberatoare de stres.

Kabai János


KABAI JÁNOS este director de producție la Brutăria ELDI din Târgu Mureș, o brutărie ardelenească, cunoscută pentru calitatea produselor sale de panificaţie, care au cucerit multe premii la concursurile naţionale şi internaţionale. Lucrează în cadrul Firmei încă din 1998, și-a început cariera ca brutar, după care a ajuns la secția de patiserie. De produsele Brutăriei ELDI se bucură consumatori din șase județe din țară, dar şi cumpărători din străinătate, unde Firma exportă produse congelate.

Csiszár Melinda


De 11 ani, Csiszár Melinda, fondatoarea și proprietara cofetăriei Eden Sweets din Târgu Secuiesc, creează deserturi unice și rafinate pentru cei ce își doresc un gust excepțional și delicatese de sezon. Prăjiturile fine, realizate cu suflet, le oferă clienților o experiență unică prin deliciile dulci pregătite aici. 

Satisfacția gastronomică, determinarea și creativitatea definesc drumul acestei cofetării, inspirând continuu crearea unor delicii memorabile.

Prepararea kürtőskalács-ului, o tradiție importantă în cadrul familiilor și comunităților locale, nu face parte din lumea cofetăriei clasice, însă rămâne o artă culinară aparte. Secretul unui kürtőskalács bun este coacerea pe cărbuni tradiționali, care îi dau acea aromă ușor afumată și inconfundabilă. Aluatul, moale și dulce, bine frământat, se armonizează perfect cu aromele folosite, oferind un desert proaspăt, aerisit, caramelizat, crocant și auriu.



Organizatori

Parteneri

Sponsori