Concurs
În prima zi, echipele concurente vor prepara kürtőskalács-ul tradițional, învelit cu zahăr, care va avea greutatea între 350- 400 grame, și o lungime de minimum 35 cm. Marele câștigător „Kürtőskalács-ul anului în Ținutul Secuiesc”, va fi desemnat din rândul cozonacilor secuiești rezultați la această probă.
Cea de a doua zi a concursului va fi dedicată kürtőskalács-ului reinterpretat. Proba a fost introdusă deoarece tendințele actuale ale oamenilor sunt acelea de a încerca, pe lângă produsul tradițional, unul regândit, diferit de cel obișnuit.
Programul concursului |
Kürtőskalács-ul anului în Ținutul Secuiesc
(sâmbătă)
|
Categoria kürtőskalács-ul regândit
(duminică)
|
Ocuparea locurilor |
9.00 |
9.00 |
Jurizare la fața locului |
10.00 – 12.00 |
10.00 – 12.00 |
Începerea frământării |
10.00 |
10.00 |
Concurs – prezentarea kürtőskalács-ului spre jurizare |
13.00 |
13.00 |
Jurizare prin degustare oarbă |
13.00- 15.00 |
13.00 – 15.00 |
Decernarea premiilor |
16.00 |
16.30 |
7 octombrie 2023 – „Kürtőskalács-ul anului în Ținutul Secuiesc”
- Concursul își propune să găsească „Kürtőskalács-ul anului în Ținutul Secuiesc”, adică să premieze acel kürtőskalács de calitate superioară, comercializat în diverse târguri, care este preparat după o rețetă tradițională, dar îmbină totodată gustul tradițional cu cerințele zilelor noastre
- Premierea și certificarea firmei câștigătoare cu un logo special pe care, timp de un an, îl va putea expune pe produsele sale și îl va putea folosi în promovare
Regulamentul concursului:
Fiecare echipă înscrisă în competiție trebuie să respecte următoarele reguli:
- echipele concurente sunt obligate să participe atât la competiția de sâmbătă, cât și la cea de duminică
- numărul maxim de persoane din fiecare echipă concurentă este de 5 persoane – nu este permisă prezența altor persoane la masa echipei în timpul competiției
- ingredientele folosite la prepararea kürtőskalács-ului se vor așeza într-un loc vizibil/accesibil pentru juriu
- se vor folosi numai ingrediente pentru care firma înscrisă în concurs deține autorizație sanitar-veterinară valabilă
- juriul va lua în considerare exclusiv kürtőskalács-ul cu o greutate între 350-400 grame, și o lungime de minim 35 de cm, acoperit cu un strat de zahăr
- fiecare echipă participantă la concurs va lucra doar cu ingredientele proprii
- cantitatea de făină care poate fi folosită este de minimum 5 kg. Juriului i se va preda un kürtőskalács (la cortul amenajat în fața Centrului de Informare Turistică), iar între orele 11.00 și 13.00, organizatorii vor cumpăra incognito un kürtőskalács
- punctajul va fi acordat la fața locului de membrii juriului, respectiv pe baza degustării oarbe (eșantion numerotat, fără marcă)
- înscrierea la concurs atrage după sine acceptarea deciziilor juriului fără contestații
- la concurs vor participa doar echipe formate din producători/vânzători de kürtőskalács. Ingredientele, proporțiile, modul de preparare și de coacere a kürtőskalács-ului prezentat la concurs (produsul final) vor fi aceleași cu cele folosite pentru realizarea kürtőskalács-ului comercializat în general și oferit spre vânzare în cadrul Festivalului Deliciilor Dulci „Kürtőskalács”
- kürtőskalács-ul care va câștiga titlul de „Kürtőskalács-ul anului în Ţinutul Secuiesc” va avea dreptul să utilizeze acest titlu timp de 1 an, ceea ce presupune ca produsul oferit spre vânzare sub acest titlu să fie identic cu kürtőskalács-ul care a câștigat titlul la Festival – adică trebuie să conțină aceleași ingrediente de bază, aceleași cantități și să fie preparat prin acelaș proces de producție (nu se poate utiliza titlul de „Kürtőskalács-ul anului în Ţinutul Secuiesc” pentru un produs cu o rețetă modificată). Regulament de punctaj: punctajul maxim acordat va fi de 15 puncte pentru fiecare din cele două probe de concurs incluse în Festivalul Deliciilor Dulci (se vor folosi și zecimale). Punctajul se va acorda în funcție de gradul de respectare a criteriilor stabilite pentru fiecare din următoarele aspecte:
- Punctajul pentru procesul tehnologic (max. 4 puncte)
Juriul va trece pe la fiecare echipă concurentă și va acorda puncte pe durata desfășurării concursului.
La acest punct, notarea se va face pe baza următoarelor criterii:
- curățenie (igienă)
- modul de coacere (curent, gaz sau cărbune)
Notă: pentru coacerea tradițională pe cărbune, juriul va acorda punctaj mai mare.
- pregătirea, așezarea și folosirea materiilor prime (se pot folosi numai ingrediente pentru care s-a obținut autorizația sanitar-veterinară)
Notă: pentru degustare la fața locului, nu se vor acorda puncte. Punctele se vor acorda numai la degustarea oarbă.
- Punctajul pentru aspect și formă (max. 4 puncte)
- dimensiuni (greutate între 350-400 grame, lungime – min. 35 cm, diametru, aspect în ansamblu)
- uniformitatea fâșiilor
- uniformitatea stratului de caramel
- Punctaj pentru gust (max. 7 puncte)
- grosimea aluatului
- consistența aluatului și gradul de coacere (în interiorul kürtőskalács-ului)
- gustul produsului finit
Premii acordate în funcție de punctajul obținut:
- 13,00 p. – 15,00 p. – Categoria de aur
- 11,00 p. – 12,99 p. – Categoria de argint
- 10, 00 p. – 10,99 p. – Categoria de bronz
„Kürtőskalács-ul anului în Ţinutul Secuiesc” va fi ales de juriu din primele 3, medaliate cu aur.
În desemnarea câștigătorului pentru marele titlu se va ține cont de următoarele aspecte: procesul tehnologic – la locul coacerii; aspect și formă (degustare oarbă); gust (degustare oarbă)
8 octombrie 2023 – „Kürtőskalács-ul reinterpretat”
Scopul concursului:
- prepararea unui kürtőskalács reinterpretat, folosind făină integrală și constând într-un produs finit neîndulcit. Proporția de făină integrală trebuie să fie de min. 50% din totalul făinii folosite în aluat.
Atenție! Folosirea mixurilor de făină care se găsesc în comerț este strict intezisă!
Membrii juriului vor vizita standurile echipelor; juriul poate acorda puncte pe toată durata concursului.
- Punctajul pentru procesul tehnologic (max. 5 puncte)
Juriul va trece pe la fiecare echipă concurentă și va acorda puncte pe durata desfășurării concursului.
Se acordă puncte pentru:
- curățenie (igienă)
- modul de coacere (curent, gaz sau cărbune). Pentru coacerea tradițională pe cărbune, juriul va acorda un punctaj mai mare.
Notă: pentru degustare la fața locului nu se vor acorda puncte; punctele se acordă numai la degustarea oarbă.
- Punctaj pentru aspect și formă (max 4 puncte)
- aspectul de ansamblu al kürtőskalács-ului
- Punctaj pentru gust (max. 6 puncte)
- grosimea aluatului
- consistența aluatului și gradul de coacere (în interiorul kürtőskalács-ului)
- gustul produsului finit
Premii acordate în funcție de punctajul obținut:
- 13,00 p. – 15,00 p. – Categoria de aur
- 11,00p. – 12,99 p. – Categoria de argint
- 10,0 – 10,99 p. – Categoria de bronz
Cel mai bun kürtőskalács reinterpretat va fi ales din primele trei medaliate cu aur.
Important! Echipele concurente trebuie să pună în vânzare produsele finite reinterpretate pentru vizitatori pe tot parcursul zilei.
Vă dorim succes!
Echipa organizatoare