fbpx

IV. Kürtőskalács

Festivalul Deliciilor Dulci

2-3 octombrie 2021

Festivalul Deliciilor Dulci

Kürtőskalács este cozonacul de sărbătoare al familiilor secuieşti, fiind un simbol al maghiarilor transilvăneni, un produs „hungarikum”. Cel mai delicios kürtőskalács este cel proaspăt copt, cu o crustă crocantă şi interiorul moale.  Cea de a IV-a ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci care se va desfăşura în centrul municipiului Sfântu Gheorghe,  în perioada 2-3 octombrie, celebrează acest desert unic care cucereşte prin rafinata sa simplitate.

Cu toate că mulţi sunt convinşi că este un desert străvechi cu specific unguresc, de fapt a ajuns la noi prin intermediul saşilor. Versiunea îndulcită a kürtőskalács-ului este însă o invenţie ungurească care s-a răspândit pe scară largă în secolul XIX. Germanii au uitat de tot de acest desert copt pe cilindru de lemn, iar în Bazinul Carpatic persistă în Ţinutul Secuiesc, unde a devenit un desert de sărbătoare, iar în secolul XXI. de aici a pornit pe drumul său cuceritor.

Nu este uşor să prepari kürtőskalács, deşi nu are o reţetă secretă. Se spune că – pe lângă ingrediente de calitate – prepararea şi coacerea kürtőskalács-ului au nevoie mai ales de căldura sufletului şi, bineînţeles, mulţi ani de experienţă.

Ne propunem să găsim şi anul acesta „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” – un cozonac preparat după o reţetă tradiţională, dar care îmbină gustul autentic cu prospeţimea prezentului. Și în acest an se va prepara „Kürtőskalács-ul din Bazinul Carpatic”, ca simbol al solidarităţii şi al comuniunii între judeţele Covasna, Harghita și Mureş, respectiv judeţele înfrățite din Ungaria.

În cadrul evenimentului veţi avea ocazia să gustaţi cele mai bune kürtőskalács-uri, pe lângă acestea, festivalul va oferi multe curiozităţi atât celor mici, cât şi adulţilor: programul acestuia cuprinde activităţi pentru copii, concerte, precum şi activităţi de păstrare şi promovare a tradiţiilor din regiune.

Kürtőskalács-ul este un desert de sărbătoare, iar sărbătoarea reuneşte oamenii, sperăm să fie aşa şi la  a IV-a ediţie  a Festivalului Deliciilor Dulci.

Vă așteptăm!

[ Juriu ]

Farkas Ferenc

Maestrul cofetar FARKAS FERENC, preşedintele juriului, cu o experienţă în această profesie de douăzeci de ani. Bazele meseriei şi le-a pus  în […]

Szőcs Ilona

SZŐCS ILONA este psiholog de profesie, dar în fiecare zi îşi petrece aproape tot timpul conducând Centrul Turistic Malomkert din Cernat, […]

Bocskor István

BOCSKOR ISTVÁN este managerul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, județul Harghita. Înfiinţată în 1995, întreprinderea asigură mijloacele de existenţă pentru peste 50 […]

Jánossy Alíz

JÁNOSSY ALÍZ  din Gheorgheni, județul Harghita, mama a doi copii, este jurnalistă specializată în gastronomie, redactor al unor publicaţii de gastronomie, […]

Kabai János

KABAI JÁNOS este director de producție la Brutăria ELDI din Târgu Mureș, o brutărie ardelenească, cunoscută pentru calitatea produselor sale […]

[ Program ]

 • Vineri - 01/10/2021
 • Sâmbătă - 02/10/2021
 • Duminică - 03/10/2021
 • Vineri - 10/01/2021
  18:00 Prezentare carte de bucate „Édes Ízek Székelyföldről” (Gusturi dulci din Secuime) - Cofetăria M&M
 • Sâmbătă - 10/02/2021
  09:00 Târgul producătorilor și meșteșugarilor locali
  09:30 Covasna- Sesiune de stare de bine. Cu Lucian Mîndruță. Turul ciclist al resurselor turistice - pornire
  11:00 - 17:00 Program interactiv pentru copii – Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului
  11:50 Prezentarea juriului „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”
  12:00 - 14:00 Deschiderea concursului „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” (Transmisie în direct de la concurs)
  14:00 - 15:00 Spectacol de dans popular - Ansamblul de dans Százlábú și Kincskeresők
  15:30 „Kürtőskalács-ul din Bazinul Carpatic - Kürtős-ul uriaș” – preparare, prezentare și gustare
  17:00 Decernarea premiilor „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”
  17:30 Covasna- Sesiune de stare de bine. Cu Lucian Mîndruță. Turul ciclist al resurselor turistice - sosire
  17:30 - 20:00 Concert / petrecere de dans popular – formația Kedves
 • Duminică - 10/03/2021
  11:00 Concert Fanfara Kováts András
  11:00 - 17:00 Program interactiv pentru copii – Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului
  12:00 Deschiderea concursului „Kürtőskalács-ul creativ”
  13:00 - 14:00 Dans popular pentru copii – formația Folker
  14:00 - 17:00 Program de călărie în parc – în cooperare cu Centrul de Echitatie Barabas din Arcuș
  17:00 Decernarea premiilor – „Kürtőskalács-ul creativ”
  19:00 - 20:00 Concert Parno Graszt

[ Știri ]

Farkas Ferenc


Maestrul cofetar FARKAS FERENC, preşedintele juriului, cu o experienţă în această profesie de douăzeci de ani. Bazele meseriei şi le-a pus  în Sfântu Gheorghe, apoi s-a perfecţionat la Budapesta. Titlul de maestru cofetar l-a obţinut la Breasla Cofetarilor din Ungaria, în 2010, an în care a revenit acasă, în județul Covasna. De-atunci, concepe delicioasele produse  ale Brutăriei Diószegi, promovându-i bunul renume în lume, deoarece nu a existat an în care să nu fi obţinut locul unu sau doi, la una dintre categoriile Târgului de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică GastroPan.

Începând din anul 2018, a devenit membru în juriul concursurilor de panificație-patiserie, din cadrul Expoziției internaționale GastroPan. Tot în 2018, la Cupa mondială de Gastronomie Expogast din Luxemburg, a câștigat medalia de aur, la categoria artistică culinară, și medalia de bronz, cu o compoziție de ciocolată.

Szőcs Ilona


SZŐCS ILONA este psiholog de profesie, dar în fiecare zi îşi petrece aproape tot timpul conducând Centrul Turistic Malomkert din Cernat, județul Covasna, ori muncind pentru  Asociaţia „Háromszéki Mára”.  În acelaşi timp, este şi cantorul  parohiei din Cernatu de Sus, iar în calitate de preoteasă este unul dintre promotorii vieţii comunitare.

Bocskor István


BOCSKOR ISTVÁN este managerul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, județul Harghita. Înfiinţată în 1995, întreprinderea asigură mijloacele de existenţă pentru peste 50 de familii şi este considerată una dintre cele mai moderne brutării din zona Ciucului, premiată anual la competiții naționale. La concursurile de panificație-patiserie din cadrul Expoziției internaționale GastroPan, cel mai mare eveniment dedicat sectorului de panificație, Brutăria Bocskor a câștigat Trofeul Pâinea Anului 2019 produsă industrial.

Bocskor István consideră că acordarea titlului „Kürtőskalács-ul anului în Ţinutul Secuiesc” este, desigur, o iniţiativă bună, deoarece acest titlu atrage atenția consumatorilor asupra produselor, dar şi consumatorii au de câştigat, pentru că obţinerea unui astfel de titlu îl stimulează pe antreprenor să producă produse de calitate cât mai bună.

Jánossy Alíz


JÁNOSSY ALÍZ  din Gheorgheni, județul Harghita, mama a doi copii, este jurnalistă specializată în gastronomie, redactor al unor publicaţii de gastronomie, precum şi membră titulară a mai multor ordine cavalereşti gastronomice. Este interesată de prepararea mâncărurilor alese încă din copilărie, s-a născut într-o familie în care toată lumea găteşte şi coace bine.

Şi-a dezvoltat pasiunea pentru gastronomie  odată cu jurnalismul, înţelegând repede că a găti seara sau în zori pentru familie este o activitate eliberatoare de stres.

Kabai János


KABAI JÁNOS este director de producție la Brutăria ELDI din Târgu Mureș, o brutărie ardelenească, cunoscută pentru calitatea produselor sale de panificaţie, care au cucerit multe premii la concursurile naţionale şi internaţionale. Lucrează în cadrul Firmei încă din 1998, și-a început cariera ca brutar, după care a ajuns la secția de patiserie. De produsele Brutăriei ELDI se bucură consumatori din șase județe din țară, dar şi cumpărători din străinătate, unde Firma exportă produse congelate.

Organizator

Kiemelt támogatók

Parteneri

Sponzori