„Avem tot ce ne trebuie pentru ca cea de-a treia ediție a Festivalului Deliciilor Dulci să devină un eveniment cu sală plină și, potrivit previziunilor meteo, și vremea va ține cu noi” – a spus, în introducere, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Grüman Róbert, la conferința de presă de marți, prezentând totodată programul final al festivalului. Cea de-a treia ediție a Festivalului Deliciilor Dulci va începe vineri, 13 septembrie, la ora 18, dar cozonacul preferat al Ținutului Secuiesc va putea fi cumpărat începând cu după-masa. Vicepreședintele CJ Covasna a subliniat că, anul acesta, finanțarea festivalului va fi asigurată în mod egal de Consiliul Județean Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe.
„Kürtőskalács-ul este un produs emblematic al Ținutului Secuiesc, este o atracție specială a regiunii, fiind în același timp un desert preferat care se găsește în multe locuri din lume. Piața centrală a orașului a fost proiectată pentru a găzdui activitățile de agrement ale familiilor, fiind potrivită și pentru organizarea unor evenimente de mare anvergură. Oamenilor din Sfântu Gheorghe le este drag acest eveniment, îi așteptăm cu mult drag, dar și pe turiștii care vizitează orașul. Sperăm că vom avea un weekend de început de toamnă plăcut și familial” – a subliniat Tóth-Birtan Csaba, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe.
Înapoi la rădăcini
Președintele juriului, Farkas Ferenc, maestru cofetar din Sfântu Gheorghe, participă încă de la început la consolidarea bazei profesionale a Festivalului Kürtőskalács. Așa cum a afirmat președintele juriului, anul acesta nu va fi doar degustare oarbă, ci se va cumpăra incognito câte un cozonac kürtős de la echipele concurente, astfel, se vor acorda puncte și pentru kürtőskalács-ul vândut la festival, pe lângă cel prezentat spre jurizare. O altă noutate este că, în cea de a doua zi a concursului, nu mai trebuie regândit desertul într-un mod creativ, ci, dimpotrivă, concurenții trebuie să se întoarcă la rădăcini. Juriul va premia cel mai bun kürtőskalács tradițional, care va fi preparat după rețeta tradițională publicată în 1784, de contesa Mikes Mária, iar cărbunele vor fi asigurate de firma Coal Dust din Lupeni. Farkas Ferenc a subliniat că scopul este acela de a-i convinge pe producătorii de kürtőskalács că merită să facă progrese, merită să realizeze produse de calitate. În acest sens, și juriul își îmbunătățește anual criteriile de punctaj, pentru ca să fie premiați cei mai buni, cei mai frumoși și cei mai gustoși cozonaci kürtős.
Câștigătorul titlului „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc – 2019” va putea folosi acest titlu timp de un an, pentru acest lucru organizatorii asigură material de ambalaj personalizat și, mulțumită Companiei Gyermelyi, va primi un palet de făină și va putea putea participa la Festivalul Kürtőskalács din Budapesta. Firma care prepară cel mai bun kürtőskalács tradițional va primi un palet de zahăr, oferit de ATP Market. Anul acesta se acordă premii și pentru cea mai elegantă, cea mai prietenoasă și cea mai organizată echipă, precum și cel mai frumos stand de preparat kürtőskalács. La concurs, s-au înscris, anul acesta, șase firme producătoare de kürtős din județul Covasna, șapte firme din Harghita și una din județul Mureș.
Membrii juriului: Szőcs Ilona, conducătoarea pensiunii Malomkert din Cernat, Bocskor István, conducătorul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, Szász Elemér, blogger culinar din Odorheiu Secuiesc, Jánossy Alíz, jurnalistă specializată în gastronomie din Gheorgheni și Kabai János, director de producție al ELDI Brutăria SRL din Târgu Mureș. András Tünde, fondatorul Festivalului Kürtőskalács-ului din Budapesta este membru de onoare al juriului din acest an.
Spectaculoși și delicioși: cozonaci kürtős uriași
Asigurând o priveliște extraordinară, prepararea cozonacilor kürtős uriași nu va lipsi nici de data aceasta. Kürtős-ul lung de 230 cm, având un diametru de 45-80 de centimetri, va deveni kürtőskalács-ul Bazinului Carpatic ca simbol al solidarității și al comuniunii. Firma Oltisz SRL din Sfântu Gheorghe are o experiență de peste două decenii, au preparat de mai multe ori kürtős-uri de dimensiuni mari. Proprietara firmei, Dézsi Márta, a spus că este o mare provocare să pună aluatul în mod uniform, și să nu fie doar spectaculos, ci și delicios cozonacul. Aceasta a afirmat că organizatorii merită laude, arătând că evenimentul stimulează dezvoltarea firmelor producătoare de kürtős. Județele din Ținutul Secuiesc: Covasna, Harghita și Mureș, dar și județul Brașov, reprezentantul Țării Bârsei, precum și județele înfrățite din Ungaria vor contribui, în mod simbolic, la prepararea cozonacului uriaș cu câte o traistă de făină. Kürtőskalács-ul Bazinului Carpatic va fi preparat sâmbătă, 14 septembrie, începând cu ora 16.
De la an la an, kürtős-ul record al firmei Kovács Kalács este mai lung cu un metru, dar nu din întâmplare, pentru că acesta indică și timpul scurs de la înființarea firmei. Firma producătoare de kürtős din Lupeni, înființată în 2005, a intrat, anul trecut, în cartea recordurilor oficiale din Ungaria cu cozonacul de 13 metri. Anul acesta firma sărbătorește 14 ani de existență, în consecință, aluatul cozonacului lung de 14 metri va fi rulat pe cilindru în data de 14 septembrie și, bineînțeles, va fi copt pe jar. Și în acest an, aluatul pentru kürtős va fi preparat în comun cu Brutăria Diószegi. Kürtőskalács-ul lung de 14 metri va fi preparat duminică, 15 septembrie, începând cu ora 15.
În timp ce, la sfârșitul anilor nouăzeci, angajații firmei Oltisz SRL au învârtit cozonacii cu mâna, astăzi există o întreprindere covăsneană, Kürtős Grill, care livrează în toată lumea, începând de la Mexic și până în Japonia, aparate de făcut kürtős pentru familie sau aparate profesionale, motorizate. Proprietarul firmei, Fejér Béla a afirmat că, în cinci ani, au livrat grătare kürtős în 31 de țări. Marele premiu al tombolei din cadrul festivalului, un aparat de făcut kürtős pentru familie, a fost oferit de firma Kürtős Grill.
Vineri vor evolua pe scena festivalului Bye Alex și Slepp, sâmbătă vor concerta Direcția 5 precum Kifli și Pély Barna, iar duminică după-masă publicul va putea urmări concertul susținut de trupa Mozsikácska și Filarmonica de copii din Vlăhița, seara având loc concertul jubiliar al lui Homonyik Sándor și Vikidál Gyula.
Cea de-a treia ediție a manifestării „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci” este organizată de Consiliului Județean Covasna, în parteneriat cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe. Organizatori: Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, Asociația AgroSic, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Școala Populară de Artă și Meserii Sfântu Gheorghe, Camera de Comerț și Industrie Covasna.