fbpx

Sărbătoarea kürtőskalács-ului se întoarce!


După o pauză de un an, aromele inconfundabile ale cozonacului secuiesc vor umple din nou Piața Centrală din Sfântu Gheorghe, iar asta înseamnă că va prinde viaţă Ediţia4 a unei mult-aşteptate Sărbători: Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, programat a se desfăşura între 2-3 octombrie 2021.

Festivalul a intrat deja în tradiţia comunităţii, drept urmare şi anul acesta se va desfăşura sub forma unei Sărbători populare, al cărei scop a rămas acelaşi: să trăim bucuria de a fi împreună, în toată diversitatea noastră, în jurul unor ispititoare arome dulci, în jurul celebrului Concurs Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc şi în inima Târgului de produse tradiţionale, dar şi în jurul unor programe culturale pentru toate vârstele.

Este important să ne trăim nu doar tradițiile, ci și prezentul nostru, iar prin Festivalul Kürtőskalács-ului dorim să confirmăm această ambiție. Dorim să implicăm toată comunitatea, de la mici la mari, să aducem veselie, voie bună. Sunt convinsă că deliciile preparate împreună ne vor apropia și ne vor ajuta să ne bucurăm împreună de toamnă, ale cărei raze sperăm să nu fie ultimele” – a subliniat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina.

 „Kürtőskalács-ul este un desert de sărbătoare, iar sărbătoarea reunește oamenii. Cred că acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de a petrece timp împreună, iar  Festivalul este o sărbătoare demnă de acest  simbol al gastronomiei secuiești. În Ținutul Secuiesc, kürtőskalács-ul a colorat sărbătorile în familie, în același timp nu trebuie să uităm că el oferă astăzi un mijloc de trai pentru multe familii. Ne bucurăm că anul acesta avem posibilitatea de a organiza Festivalul Deliciilor Dulci. În cadrul evenimentului, veţi avea ocazia să gustaţi cele mai bune kürtőskalács-uri din regiune, pe lângă acestea, Festivalul va oferi multe surprize, atât celor mici, cât şi adulţilor. Vom prepara Kürtőskalács-ul din Bazinul Carpatic, ca simbol al solidarităţii şi al comuniunii” – a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

La Concursul de preparat kürtőskalács s-au înscris 12 firme, producători de cozonac secuiesc, care  se vor întrece pentru obţinerea titlului de  „Kürtőskalács-ul Anului în Ținutul Secuiesc”. Sâmbătă, concurenţii trebuie să prepare kürtőskalács după o rețetă tradițională, iar duminică trebuie să reinterpreteze reţeta tradiţională, adică să prepare cozonacul secuiesc într-un mod creativ. Președintele juriului este Farkas Ferenc, maestru cofetar din Sfântu Gheorghe, membrii juriului: Szőcs Ilona – conducătoarea pensiunii Malomkert din Cernat, Bocskor István – conducătorul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, Jánossy Alíz – jurnalistă din Gheorgheni, specializată în gastronomie și Kabai János, director de producție al ELDI Brutăria SRL din Târgu Mureș.

Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci cuprinde în programul său şi Sesiunea de stare de bine, cu Lucian Mîndruță,  care se va desfăşura  sâmbătă, 2 octombrie.  Nu există taxă de însciere, însă, din motive logistice, rugăm participanții să semnaleze prezența completând acest Google Form până la data 29 septembrie https://bit.ly/3CfnW8Y.

Activităţile pentru copii se vor desfăşura sub genericul „De la spic până la cozonac”. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna va organiza Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului, unde copiii vor fi învățați cum trebuie preparat cozonacul secuiesc, iar pe parcursul unor activităţi interactive, cei mici vor afla de povestea spicului de grâu, cu toate episoadele sale: cum se face făina din cereale, cum se frământă aluatul dospit şi cum se coace cozonacul kürtős.

Programul Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci mai cuprinde un concert de fanfară, spectacole de dans popular, iar la final, Trupa 3 SUD EST va susţine un concert.  

Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci este organizat de Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe. Co-organizatori: Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, Casa de cultură Kónya Ádám, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Organizația Asociațiilor Fermierilor din Ținutul Secuiesc, Tega SA.

Programul final al Festivalului va fi publicat în curând, pe site-ul www.kurtosfeszt.ro.  Evenimentul se va desfăşura cu respectarea reglementărilor sanitare în vigoare.

Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna

23 septembrie 2021înapoi

Organizatori

Parteneri

Sponsori