fbpx

Judeţul Covasna se pregăteşte pentru sărbătorirea demnă a kurtoskalacs-ul


Se aşteaptă înscrierea la festivalul intitulat „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci” a producătorilor de kurtoskalacs (cozonac secuiesc) din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, unde va fi o competiţie în cadrul căreia concurenţii vor lupta pentru câştigarea titlului „Kurtoskalacs-ul anului”. În cadrul conferinţei de presă ce a avut loc marţi, organizatorii primei ediţii a acestui festival au vorbit despre noul eveniment turistic şi gastronomic din judeţul Covasna.

 

Prima ediţie a festivalului cozonacului secuiesc va fi găzduită de Piaţa Centrală din Sfântu Gheorghe, între 29 septembrie şi 1 octombrie – a anunţat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, subliniind că: „acest eveniment este mai mult decât un simplu festival: am dori să fie o sărbătoare, având în vedere că kurtoskalacs-ul nu a fost o mâncare de toate zilele, ci o prăjitură de sărbătoare, iar sărbătoarea reuneşte oamenii”. Acesta a reamintit faptul că prima reţetă cunoscută a cozonacului secuiesc se leagă de judeţul Covasna, aceasta fiind cuprinsă în cartea de bucate din 1784 a contesei Mikes Maria din Zăbala. „Festivalul cozonacului secuiesc serveşte şi la construirea unei imagini şi nu este neglijabil nici faptul că cozonacul secuiesc – comercializat cu mare succes în cadrul unor târguri şi festivaluri din toată ţara – asigură principala sursă de venit pentru existenţa mai multor sute de familii din Ţinutul Secuiesc. Dorim să încurajăm calitatea, deoarece kurtoskalacs-ul este simbolul gastronomiei secuieşti, fiind în acelaşi timp şi un produs hungaricum” – a spus preşedintele CJ Covasna.

 

Grüman Róbert, vicepreşedintele CJ Covasna, a făcut cunoscut faptul că, legat de Anul turismului în judeţul Covasna, s-a solicitat ca CJ Covasna să organizeze cinci-şase evenimente turistice, gastronomice şi culturale mai mari, iar acest festival care îşi propune popularizareakurtoskalacs-ului, se înscrie în acest concept. A anunţat că în cadrul festivalului se va organiza şi un concurs de preparat kurtoskalacs, iar scopul acestuia este acela de a găsi „Kurtoskalacs-ul anului” în Ţinutul Secuiesc. La concurs se pot înscrie producători de kurtoskalacs din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. Pe etichetele produselor sau în materialele publicitare, firma câştigătoare poate menţiona, titlul Kurtoskalacs-ul anului. Produsele înscrise în concurs vor fi evaluate de către un juriu de specialitate. Componenţa juriului este următoarea: Farkas Ferenc, maestrul cofetar al Brutăriei Diószegi, maistrul brutar Bocskor István, conducătorul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, dr. György Ottilia, blogger de gastronomie şi lector universitar din Miercurea Ciuc, Horovitz Zsuzsa, proprietara pensiunii Hanna din Cernat şi Szőcs Ilona, conducătorul Centrului Turistic Malomkert din Cernat.

 

Prezent la conferinţa de presă, maestrul cofetar Farkas Ferenc, preşedintele juriului a anunţat că kurtoskalacs-ul care va câştiga titlul „Kurtoskalacs-ul anului” trebuie să satisfacă cel puţin 15 criterii şi că se vor acorda puncte atât pentru procesul de preparare, cât şi pentru aspect şi gust.

Prima zi, concurenţii vor prepara în mod exclusiv un kurtoskalacs tradiţional, acoperit cu un strat de zahăr caramelizat şi lung de 25 cm. În cea de a doua zi a concursului, participanţii vor prepara un kurtoskalacs după o reţetă regândită într-un mod creativ, în acest caz se dă cale liberă fanteziei – a anunţat preşedintele juriului.

Ca parte a festivalului va fi organizat, începând din acest an, și Sărbătoarea apei minerale – „Aquarius”, astfel că, pe lângă kurtoskalacs, vor intra în competiţie atât clătitele, cât şi apele minerale pentru câştigarea titlului de „Cea mai bună clătită cu apă minerală”, respectiv „Cea mai bună apă minerală pentru clătite”.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

4 septembrie 2017



înapoi

Organizatori

Parteneri

Sponsori