fbpx

Nagymama nyerte az Év székelyföldi kürtőskalács címét!


Elegáns úrhölgyekkel és fess úrfiakkal, a korabeli Nemere újságot felidéző lapot kínáló rikkancsokkal is találkoztak az I. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiváljára érkező vendégek, a lassan feledésbe menő hirdetőtáblák, vásári posta és utazó fotográfus, lovaskocsi elevenítette fel a békebeli idők vásári hangulatát. Sepsiszentgyörgy főterén 12 kürtőscsapat mérte össze tudását, de ugyanakkor árusította is termékét, nem volt gyakorlatilag olyan stand, ahol ne álltak volna sorba Székelyföld jellegzetes kalácsáért, a nap folyamán többezer ember fordult meg a rendezvényen.

 

 

A kürtőskalácssütő versenyre hét Hargita és öt Kovászna megyei kürtőskalácssütő cég iratkozott be, első nap hagyományos, cukorborítású kalácsot kellett sütniük. A zsűri a helyszínen is figyelte a kalácsok elkészültét, de vakkóstolást is tartottak. Erős mezőny alakult ki, az öttagú zsűri és a két konzultatív szerepet ellátó tiszteletbeli zsűritag több órán keresztül vitatta, hogy ki kapja meg az Év székelyföldi kürtőskalács címet, amelyet végül a csíkszeredai Nagymama cég nyerte el. Ahogy a neve is jelzi, a 18 éve működő vállalkozás egy családi receptre alapozta sikerét, ma az ország minden nagyobb rendezvényén sütik ízletes kalácsukat. A recept titkos, mondta el a céget képviselő Bors István, sok minden kell, hogy jó legyen a kürtőskalács, de mindenekelőtt szívvel és lélekkel kell készíteni. A Nagymama kft. az elkövetkezőkben használhatja reklámfelületein az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet, ugyanakkor forgalmazhatja termékét a Bertis üzletekben és nyert egy paletta Gyermelyi lisztet, ami 720 kilogramm finomlisztet jelent.

 

 

Az elért pontszámok alapján a csekefalvi Zolsport ezüst fokozatot nyert, hét csapat: a csernátoni Réti Magdolna, a szentivánlaborfalvi Simon Aranka Tünde, a csíkszeredai Parázska, a farkaslaki Kovács kürtős, a sepsiszentgyörgyi Virág Ildikó Melinda, a sepsiszentgyörgyi Nasa és a csatószegi Paty Levari bronz fokozatot ért el. Különdíjat kapott a korondi Szekeres Lajos, aki az Orka édességcsomagját vehette át, a székelyudvarhelyi Fábián Ambrus Sándor a Gyermelyi díját, a sepsiszentgyörgyi Oltisz Superpast a Földművelésügyi minisztérium különdíját kapta meg.

Tisztességes versenyt vártak, az is alakult ki, látszott, hogy a csapatok felkészültek, meg akarták mutatni tudásukat, értékelte elégedetten Farkas Ferenc mestercukrász, a zsűri elnöke.

A kürtőskalácsfesztiválon két óriáskürtőskalács is elkészült, mindkét helyszínen népes közönség szurkolt a rekordra vállalkozók sikeréért. A Diószegi Pékség a farkaslaki Kovács céggel közösen sütötte meg a 11 méter hosszú kürtőskalácsot. A hosszú kürtősbotot most először próbálták ki, derült ki a rekordkísérleten, a végeredmény viszont jól sikerült, jövőre szeretnének hivatalos rekordot felállítani.

 

 

A sepsiszentgyörgyi Oltisz a legnagyobb átmérőjű kürtőskalács elkészítésére vállalkozott, az óriás kürtősbot hossza 2 méter 80 centiméter, átmerője egyik felén 80, másik felén 40 centiméter, ezen sült az óriáskürtős, amely ötven darab negyven dekás kürtőskalácsnak felel meg. Az óriás kürtősbotot közel húsz éve készítették, először 1998-ban a Szent György Napokon sütöttek vele óriáskalácsot, később Bukarestben is megismételték a rekordméretűnek számító kalács elkészítését.

 

 

Az elkészült óriáskürtőskalácsokat a fesztiválon résztvevő gyerekeknek osztották szét. Nagy sikerrel zajlottak egyébként a gyerekprogramok az Erzsébet-parkban, a foglalkozásokat Játékok a kredencfiából címmel hirdették meg, első nap háromszáz bizonyítványt váltottak ki a gyerekek, majd lelkesen járták végig a különböző műhelyeket. Aki összegyűjtötte a szükséges pontokat, készített egy családi fotót vagy vásári képeslapot küldött postán, az székelyföldi mézeskalácsot kapott ajándékba. Több mint hatszáz rajz érkezett be a Barangolás az édes ízek birodalmában című felhívásra, az Erzsébet parkban állították ki a gyerekek alkotásait, a nyertesek pedig édességcsomagot vehettek át a Zöld Lara koncertjét megelőzően. A nyertesek névsora elérhető a kurtosfeszt.ro honlapon. Este Takács Nicolas koncertje zárta a napot, a hűvös idő ellenére tele volt a tér, sokan voltak kíváncsiak a felvidéki énekesre, aki először koncertezett Sepsiszentgyörgyön.

Vasárnap folytatódik a kürtőskalácssütő verseny, a csapatoknak kreatív kürtőskalácsot kell készíteniük, és délelőtt a palacsintasütő versenyre benevezett csapatok is megmutatják tudásukat, valamint kiválasztják, idén melyik Székelyföld legfinomabb palacsintasütő borvize.
Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

2017. szeptember 30.

Foto: Codra Botond, Kocsis B János, Vargyasi Leventevissza

Szervezők

Partnerek

Támogatók