fbpx

Kürtőskalács fesztivál számokban


Aki ott volt tapasztalta, aki nem, az hírből hallott a hétvégén, Sepsiszentgyörgy főterén megszervezett I. Kürtőskalács – édes ízek fesztiváljáról. Kürtős- és palacsintasütő versenyek, hagyományos és újragondolt finomságok, óriás kürtősök, megelevenedett békebeli idők, gyerekprogramok és vásári hangulat, valamint koncertek várták az érdeklődőket.

Az első alkalommal megszervezett rendezvényt Kovászna Megye Tanácsa a hozzátartozó intézményekkel közösen álmodta meg, a több helyi magánvállalkozó együttműködésével. Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke az esemény összegzéseként elmondta, elérték céljukat: a főtérre látogatók egy fesztivál helyett népünnepélyen vehettek részt, amelyen több mint 20 ezer látogató fordult meg, és több mint 15 ezer kürtőskalács kelt el.

Az elnök minőségi és igényes rendezvényként értékelte az eseményt: „Önkormányzatként fontosnak tartjuk, hogy olyan rendezvényeket szervezzünk, amelyek minőségi felhozatalt biztosítanak és anyagi hasznot is jelentenek. A kürtőst tekintve elmondhatjuk, hogy Székelyföld szerte több mint ezer család leli megélhetését a kürtőskalácssütésben.”

Az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet a csíkszeredai Nagymama cég nyerte el, míg a kreatív kürtős kategóriában a sepsiszentgyörgyi IndiVino csapata vitte haza az elsőknek járó díjat a mandulás kürtőskaláccsal. A százéves recept alapján elkészített, az édes kategóriába benevezett kürtőskalácsba az összeforrott csapat szívét-lelkét belegyúrta. A Szicíliából nemrég Sepsiszentgyörgyre költözött Falvai János, az IndiVino borház séfje, a nyertes kürtős kapcsán elmondta: közel húsz évvel ezelőtt Szegeden nyert a dorongos sütemény, a hétvégi versenyre pedig ragaszkodtak ahhoz, hogy a hozzávalókat helyi termelőktől vásárolják, a mandulát pedig Szicíliából hozta. A hétvége igazi gasztronómiai inspirációként nagyon sok pozitívumot nyújtott számukra.

Máris mindenki az október 27-29. között sorra kerülő XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztiválra készül.vissza

Szervezők

Partnerek

Támogatók