fbpx

Jánossy Alíz


JÁNOSSY ALÍZ gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró, több gasztronómiai lovagrend elismert tagja, és két felnőtt gyermek édesanyja. A sütés-főzés gyerekkora óta érdekli, és büszke arra, hogy olyan családban született, ahol mindenki jól süt-főz. Gyermekei unszolására hozta létre a Fakanálforgató Tollforgató blogot, ezt követte a Corvin Kiadó felkérése az Erdélyi Konyha alapkoncepciójának megalkotására, amelynek egy évet volt a főszerkesztője. 2012-ben újabb lapot indított a Hargita Népe Kiadó felkérésére Székely Konyha címmel, amelynek felelős szerkesztője volt közel tíz éven át 2020. szeptemberéig. 2017. januárjától – újabb felkérésnek eleget téve – lett a műsorvezetője a Hargita Stúdió Székely Konyha magazinjának 2020. márciusáig. Ezzel párhuzamosan indította el és szerkesztette közel három éven át a Székely Konyha román- és angol változatait Bucătăria Secuiască illetve Szekler Flavours címmel. Így szakosodott néhány év alatt a közéleti újságírásról a gasztro-újságírásra. Jelenleg a baróti Tortoma Kiadó megbízásából szakácskönyveket szerkeszt és lektorál.

Gasztronómiai tevékenységére felfigyelt a szakácsszakma is, ennek elismeréseképpen lett tagja a Magyar Népi Ízőrző Lovagrendnek, majd a Szabadtűzi Lovagrendnek is. Munkásságát a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség is elismerte a Magyar Népi Sütő-Főző Hagyományok Őrzője címet adományozva neki.

A kürtőskalácsról úgy véli, hogy Erdély emblematikus süteménye, amely hajdanán az embert elkísérte a születésétől a haláláig. A klasszikus kürtős szerinte belül foszlós, kívül ropogós, de úgy gondolja, sokkal több lehetőség rejlik ebben a süteményben.vissza

Szervezők

Partnerek

Támogatók