DESPRE FESTIVAL

Kürtőskalács, cozonacul secuiesc, este unul dintre cele mai răspândite deserturi de sărbătoare la maghiarii transilvăneni, dar mai ales la cei din Ținutul Secuiesc.

Cel mai delicios kürtőskalács este cel proaspăt copt, cu o crustă crocantă şi interiorul moale, amestecul celor două texturi diferite producând o dulce armonie de gusturi şi arome. Este un desert care cucereşte prin rafinata sa simplitate. Festivalul celebrează acest cozonac tocmai pentru că delicata sa simplitate este profund legată de specificul zonei noastre.

Nu este ușor să prepari kürtőskalács, deși nu are o rețetă secretă, ceva din pregătirea lui nu poate fi cuprinsă în nici o carte de bucate. Se spune că – pe lângă ingrediente de calitate, îndemânare şi experiență – prepararea şi coacerea kürtőskalács-ului au nevoie mai ales de căldura sufletului.

Festivalul nostru are structura unei competiţii culinare, la capătul căreia ne propunem să găsim şi să ne bucurăm împreună de „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” – un cozonac preparat după o reţetă tradiţională, dar care îmbină gustul tradiţional cu ceva din prospeţimea prezentului.

Kürtőskalács-ul este desertul care a colorat sărbătorile în familie. Dar, în ultimele decenii, cozonacul secuiesc reuşeşte a cuceri nu doar târgurile și festivalurile din Transilvania, ci din mai toate colţurile ţării. Căci este un desert care aduce oamenii împreună, aşa cum împreună îl vom savura şi celebra și la Festivalul Deliciilor Dulci!

Aşadar, între 29 septembrie și 1 octombrie 2017, Piața Centrală a oraşului Sfântu Gheorghe ne va reuni, în toată diversitatea noastră, în jurul unor ispititoare arome dulci, şi ne vom bucura împreună de atmosfera de epocă, cu tot ce înseamnă ea – de la jocuri din secolul trecut, până la degustarea de ape minerale din zonă, pentru că, începând de anul acesta, Festivalul Aquarius, Sărbătoarea Apei Minerale, se integrează firesc în Festivalul Kürtőskalács.

Povestea kürtőskalács-ului

PROGRAM

DESPRE CONCURS

DESPRE JURIU

GALERIE

NOUTĂȚI

Oaspeţii care au sosit la prima ediţie a Festivalului deliciilor dulci au avut ocazia să întâlnească domnişoare şi domnişori îmbrăcate în ţinute şic, vânzători ambulanţi de ziare care au oferit ziare care evocau jurnalul de altădată „Nemere”, iar panourile de publicitate care s-au dat cu încetul uitării, fotografii călători şi trăsura trasă de cai au reînvi [...]

Datorită unor reglementări suntem nevoiți să renunțăm la distribuirea kürtőskalács-ului uriaș în rândul suporterilor FCSB. Pentru organizarea acțiunii printre altele este nevoie de obținerea unor autorizații de sănătate publică și de siguranța alimentelor, analize de laborator, ne-au informat reprezentanții autorităților competente. Prin urmare, din cauza timp [...]

Un ”kürtőskalács” uriaș de peste 10 metri, delicii dulci și aromate din Ținutul Secuiesc, atmosferă de epocă, jocurile bunicilor și sperăm vreme bună vor aștepta publicul la Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, prima ediția, ce se va desfășura în piața centrală din Sfântu Gheorghe în perioada 29 septembrie și 1 octombrie.   La concursul de [...]

Concurs kürtőskalács: Szász Andrea, tel. 0742180278

Concurs Aquarius: Fazakas-Csoma Szidónia, tel. 0746110766

Organizatori:

Kovászna Megye Tanácsa
Turisztikai egyesület

Parteneri:Farkas Ferenc

Maestrul cofetar Farkas Ferenc practică această profesie de 20 de ani. Bazele meseriei le-a deprins la Sfântu Gheorghe, apoi s-a perfecţionat la Budapesta. Titlul de maestru cofetar a obţinut la Breasla Cofetarilor din Ungaria, în acel an a revenit acasă şi, de-atunci, creează produsele delicioase ale Brutăriei Diószegi şi duce bunul renume al acestora în lume, deoarece nu a existat an în care să nu fi obţinut locul unu sau doi într-o categorie la Târgul de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică Gastropan.

De cozonacul secuiesc îl leagă amintirile din copilărie, îi place să-l prepare dai şi să-l consume. Afirmă că un bun kürtős se poate prepara doar cu suflet, nu se poate învăţa din carte, pentru că acesta, pe lângă materiile prime de bună calitate, presupune mulţi ani de experienţă.

Dr. György Ottilia

Dr. György Ottilia , blogger de gastronomie din Miercurea Ciuc, este mama a doi copii, este de profesie economist şi este angajată cu normă întreagă la Universitatea Sapientia, unde activează din anul 2001. De aproape zece ani este autorul blogului de gastronomie intitulat Ottis főz, iar începând din 2010 este redactorul magazinului „Erdélyi Konyha”. Hobby-ul său s-a transformat într-o adevărată profesie. Pentru ea este important ce mănâncă familia şi, de asemenea, este important să folosească cât mai multe produse locale la prepararea mâncării pe care o pune pe masă. Autoul blogului consideră că nu trebuie regretat timpul alocat pentru gătit, pentru că regimul alimentar sănătos are un rol important în menţinerea sănătăţii. Moto-ul ei este: „Gastronomia este o artă globală, iar gătitul este una locală”, cu alte cuvinte, procesele globale au transformat timp de secole cultura alimentară a diferitelor societăți şi totuşi, fiecare naţiune are particularităţile sale gastronomice. În opinia sa, tendinţele gastronomiei moderne se pot îmbina uşor cu gastronomia tradiţională. Consideră că ambele sunt la fel de importante, fiind vitală, pe de o parte, identificarea, păstrarea și integrarea în regimul nostru alimentar a vechilor rețete, iar pe de altă parte, aceste rețete pot fi adaptate gustului fiecăruia, în funcție de creativitatea noastră și de posibilitățile lumii globale. Pentru ea, cozonacul secuiesc este şi produsul de bază al gastronomiei comunităţii maghiare din Transilvania, iar reţeta acestuia merită păstrată. Pentru mine un bun kurtoskalacs presupune existenţa a două tipuri de texturi: a crustei crocante în exterior şi a consistenţei moale, mătăsoase în interior.

Szőcs Ilona

Szőcs Ilona după profesia originală psiholog, dar în viaţa de zi cu zi îşi petrece aproape tot timpul conducând Centrul Turistic Malomkert din Cernat şi activând la Asociaţia „Háromszéki Mára”. În acelaşi timp, lucrează ca cantor al parohiei din Cernatu de Sus şi ca preoteasă este unul dintre promotorii vieţii colective, având o experienţă de mai multe decenii în domeniul ospitalităţii.

Sentimentul de bucurie legat de coacerea kurtoskalacs-ului i-a pătruns în suflet în timpul copilăriei, cu ocazia fărşangurilor din Urmeniş, dar secretul adevăratului gust al kurtoskalacs-ul i-a fost dezvăluit de femeile vârstnice din Cernatu de Sus, pentru că, la Cernat, nu există zi de sărbătoare fără kurtoskalacs.

Horovitz Zsuzsa

Horovitz Zsuzsa, proprietara şi totodată sufletul Pensiunii Hanna din Cernat, este o persoană care, dacă trebuie, prepară pentru oaspeţi cozonac secuiesc, îi învaţă să înşire mărgele, să vopsească materiale textile, să picteze mobilă, să lucreze obiecte din pâslă, iar în cazul unor grupuri, ea însuşi ţine zilnic câte un atelier. Oferta lor de programe familiale este adaptată particularităţilor vârstei participanţilor şi caracteristicilor zonei. La Pensiunea Hanna care primeşte oaspeţi de 15 ani, revin cu plăcere adulţi şi copii deopotrivă. În 2002, au fost primii care şi-au deschis o pensiune turistică în Cernat, astăzi pensiunea devenind principala sursă de venit a familiei.

Doamna Zsuzsa cunoaşte toate secretele preparării cozonacului secuiesc, ea face cozonac pentru oaspeţi cel puţin o dată pe săptămână, de-a lungul anilor, reuşind să găsească reţeta perfectă.

Bocskor István

Bocskor István, managerul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, se consideră, în primul rând, brutar şi mai puţin conducător de firmă, deşi întreprinderea înfiinţată în 1995 asigură mijloace de existenţă pentru 46 de familii şi este considerată una dintre cele mai moderne brutării din zona Ciucului. La expoziția internațională de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică Gastropan au obţinut de două ori titlul „Pâinea Anului”, realizată artizanal, şi un premiul special în categoria produselor de patiserie. Experienţa arată că câştigarea unui astfel de titlu contează foarte mult şi aduce şi o satisfacţie profesională. Acesta este motivul pentru care Bocskor István consideră acordarea titlului „Kurtoskalacs-ul anului în Ţinutul Secuiesc” o iniţiativă bună, din punct de vedere al firmelor titlul atrage atenția consumatorilor asupra produselor, dar şi consumatorii câştigă pentru că obţinerea unui astfel de titlu încurajează antreprenorul să producă produse de calitate.

Close